A teraz troszeczkę o ogrzewaniu. Ja, podobnie jak Izucha wybrałem pompę ciepła połączoną z ogrzewaniem podłogowym. Wydaje mi się że pomimo początkowych wysokich kosztów wygoda użytkowania oraz oszczędna eksploatacja szybko mi przysłonią ten strzał finansowy i z radością stwierdzę, że to właśnie jest to i że było warto

Prześledziłem kilka firm oraz otrzymałem kilka ofert na wykonanie kompleksowe kotłowni oraz wymiennika dolnego w postaci kolektora poziomego. Najkorzystniejsza okazała się firma z mojej okolicy, która zaproponowała polską pompę firmy Ekontech. Na goździka szacunkowy koszt wynosi 46000 brutto. Do tego dojdzie podłogówka, która jest bardzo różnie usytuowana cenowo i tak na prawdę najczęściej jest przeceniona. Jak dla mnie koszt w granicach 100zł/m^2 to przesada.. W międzyczasie otrzymałem też ofertę na szwedzką pompę IVP oraz wykonanie kotłowni z poziomym kolektorem jak i położenie podłogówki i to szacowane było (przy moim udziale w postaci koparki jak i człowieka do pomocy dla ekipy montującej) na jakieś 65000...
Nie poddając się postanowiłem wspólnie ze znajomym zrobić to jeszcze inaczej

Przy własnym udziale oraz wykorzystując doświadczenie znajomego pokusiłem się o kontrolowanie inwestycji i uruchomienie tego na własną rękę. O ile jak miałbym to wykonywać sam to wydaje mi się że byłby to szaleńczy ruch desperata ale w tym przypadku jest to szlifowanie wiedzy oraz umiejętności mojego znajomego oraz ogromna oszczędność z tytułu nieprzepłacania za poszczególne etapy prac jak i za sam sprzęt.
Co do podłogówki to zastanawiam się nad wylaniem tzw. szwedzkiej płyty podłogowej ale to jeszcze nie jest pewne

Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami oraz uwagami też w tym zakresie. Dodam iż rozważałem też instalację pieca zasypowego na ekogroszek ale.. użytkuje taki teraz i mówiąc szczerze nie chciałbym tego uskuteczniać dłużej z kilku powodów..