Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: cdbeavis »

Izucha - Hehe nawet nie wiesz jak się wstrzeliłaś w klimat :) Mówiąc szczerze to o czymś takim myślimy. Póki co robimy jeszcze przestawianie domu na planach i zmieniliśmy znowu koncepcję ustawienia domku na działce. Teraz wejście ustawiliśmy od strony wschodnio-północnej. Chcemy wykorzystać maksymalnie energię słońca do ogrzania domku :)
dora&tomek as2
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: dora&tomek as2 »

Cześć Izucha,
Tak nam pięknie przepowiedziałaś z tym Mikołajem u siebie :) i się ziściło zapraszam na nasze Asowe forum, wrzuciłam kilka fotek. A jak u Was w środku?
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

dora&tomek - bardzo się cieszę, że się wam udało i macie wreszcie ten swój wymarzony dom; dziękuję za zaproszenie na wasze As-owe forum, już tam wskakuję oglądać fotki.
cdbeavis - cieszę się, że moje poszukiwania płotów na coś się zdały :D Cały czas szukam czegoś fajnego i oryginalnego ale okazuje się, że z tym ogrodzeniem to poważna sprawa i bardzo trudno jest znaleźć "to coś" co by się chciało mieć, co się widzi oczami wyobraźni a nigdzie nie można tego fizycznie zobaczyć w realu na własne oczy...
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

Witam ,dawno mnie tu nie było ,ale zajęta byłam pracami końcowymi naszej budowy.I mamy Naszego Goździka w stanie surowym zamkniętym!Dach ukończony,okna pozasłaniane,czekamy do wiosny :)
Załatwiam teraz pozwolenie na wykop oczek wodnych i wycięcie kilku drzew ,(przeszkadzają w ogrodzeniu),widzę że szukacie namiętnie ogrodzeń ja już mam pomysł,całkiem przypadkiem zgadałam się z jedną z moich klientek i ta dała mi namiar na osobę która wykonuje takie prace, ma katalogi,zdjęcia i w zależności od zasobu portfela można wybrać co się podoba,spróbujcie szukać fachowców i oglądać ich realizacje to najlepsza i najszybsza droga ;) Jak będę miała jakieś ciekawe fotki to Wam podeślę ,pozdrowionka :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

betizamb, moje gratulacje!
- Udało się wam przed zimą zakończyć prace i teraz żaden śnieg nie będzie wam straszny :D . Planujecie zimą coś jeszcze robić czy pauzujecie z pracami do wiosny?
Ps. Smutno tu będzie bez żadnych nowych goździkowych relacji :cry:.
Pozdrowionka
cdbeavis
Majster
Kontakt:

betizamb - gratulacje! czekamy na zdjęcia :)
A ja właśnie się wybieram po ostatni podpis do Agencji w związku ze zmianą dachu w warunkach zabudowy.. Taka formalność ale trza się pofatygować po sąsiadach że nie wyrażają sprzeciwu w tej sprawie... No i otrzymałem potwierdzenie wpłaty oraz umowę od enei.. Miałem spotkanie w sprawie pomp ciepła i w weekend będziemy oglądali realizację takiego rozwiązania u nas lokalnie... Poza tym zaczynam szukać energooszczędnych okien drewnianych no i cały czas borykam się z wytyczeniem ogrodzenia.. Mam w sumie dwie opcje - może Wam też później podeślę do rozważania wspólnego :) jednak co więcej par oczu i głów to nie jeden zestaw :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

:o :shock: KOCHANI JEST GOŹDZIK II :D
Nasze posty odniosły sukces, tak więc mamy w tej historycznej chwili swój współudział. Dzięki nam i naszym postom, w których z wielkim zapałem i sercem pisaliśmy o naszym pięknym Goździku, dzieląc się z innymi swymi uwagami, spostrzeżeniami i co najważniejsze swym zachwytem nad jego niekwestionowanym pięknem, potęgą i magią, rzucając przy okazji w swoich postach pytanie: dlaczego nasz Goździk nie doczekał się kolejnej wersji projektu - udało się innym a po części i nam otrzymać MIKOŁAJKOWY PREZENT, i dziś mamy takie nasze "Goździkowe dziecko" stworzone z naszych pomysłów, przemyśleń, uwag i westchnień.
SUPER! ;)
- Bardzo się cieszę a WY?????
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Fajny ten Goździk II, nie ma co!
A my póki co zmykamy oglądać pompę ciepła w akcji :)
Jesteśmy już po wycenach z 3 firm i trzeba teraz sobie na spokojnie z kalkulatorkiem wszystko podliczyć :P
Tym czasem pięknego weekendu życzymy!
cdbeavis
Majster
Kontakt:

A teraz troszeczkę o ogrzewaniu. Ja, podobnie jak Izucha wybrałem pompę ciepła połączoną z ogrzewaniem podłogowym. Wydaje mi się że pomimo początkowych wysokich kosztów wygoda użytkowania oraz oszczędna eksploatacja szybko mi przysłonią ten strzał finansowy i z radością stwierdzę, że to właśnie jest to i że było warto :)
Prześledziłem kilka firm oraz otrzymałem kilka ofert na wykonanie kompleksowe kotłowni oraz wymiennika dolnego w postaci kolektora poziomego. Najkorzystniejsza okazała się firma z mojej okolicy, która zaproponowała polską pompę firmy Ekontech. Na goździka szacunkowy koszt wynosi 46000 brutto. Do tego dojdzie podłogówka, która jest bardzo różnie usytuowana cenowo i tak na prawdę najczęściej jest przeceniona. Jak dla mnie koszt w granicach 100zł/m^2 to przesada.. W międzyczasie otrzymałem też ofertę na szwedzką pompę IVP oraz wykonanie kotłowni z poziomym kolektorem jak i położenie podłogówki i to szacowane było (przy moim udziale w postaci koparki jak i człowieka do pomocy dla ekipy montującej) na jakieś 65000...
Nie poddając się postanowiłem wspólnie ze znajomym zrobić to jeszcze inaczej :) Przy własnym udziale oraz wykorzystując doświadczenie znajomego pokusiłem się o kontrolowanie inwestycji i uruchomienie tego na własną rękę. O ile jak miałbym to wykonywać sam to wydaje mi się że byłby to szaleńczy ruch desperata ale w tym przypadku jest to szlifowanie wiedzy oraz umiejętności mojego znajomego oraz ogromna oszczędność z tytułu nieprzepłacania za poszczególne etapy prac jak i za sam sprzęt.
Co do podłogówki to zastanawiam się nad wylaniem tzw. szwedzkiej płyty podłogowej ale to jeszcze nie jest pewne :)
Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami oraz uwagami też w tym zakresie. Dodam iż rozważałem też instalację pieca zasypowego na ekogroszek ale.. użytkuje taki teraz i mówiąc szczerze nie chciałbym tego uskuteczniać dłużej z kilku powodów..
izucha
Kierbud
Kontakt:

Witajcie!
Jakoś strasznie ucichło to nasze "Goździkowe Forum" :cry: Szkoda! Musimy zacząć więc rozmawiać o planach naszych robót na wiosnę - co wy na to? Może poszperamy w ciekawych wnętrzach czy też zaplanujemy ogrody. :)
- cdbeavis rzucił temat ogrzewania i ... cisza. Co do tego tematu, to my również zdecydowani jesteśmy na pompę ciepła, tyle że będziemy robić odwierty pod kolektory pionowe. Super sprawa ta pompa, co prawda na początek duży wydatek ale po długich przemyśleniach i licznych rozmowach, doszliśmy z mężem do wniosku, że warto zrobić tą inwestycję, i że wchodzimy w to.

Pozdrowionka ;)
ODPOWIEDZ