nawet z cemexu pobierali próbki, bo kiedyś oni próbowali zrobić taką posadzkę ale im nie wychodziło,
a tutaj Robert zrobił dobry kawał roboty. posadzka przy ogrzewaniu podłogowym ma 5cm grubości, a tam gdzie go nie ma wystarczy nawet 3,5 cm
Pytanie do już mieszkających: jak wykończyliście podbitkę od strony tarasu i wejścia? jak macie jakieś zdjęcia to poproszę.
Projekt domu - As III G NF40
Re: Projekt domu - As III G NF40
witam, mam pytanie odnośnie fundamentów- czy przy posadzce parteru płyta betonowa, która jest na podsypce, jest w jakiś sposób połączona ze ścianami fundamentowymi? Czy ta płyta nie powinna być połączona z wieńcem? Z rysunku wynika, że ona jest tylko na warstwie piasku i styka się z ociepleniem ściany fundamentowej.
chodzi ci kolego Lukas o płytę chudziaka? jeśli tak, to nie jest wymagane aby byla ona połączona z wieńcem ściany fundamentowej, a wręcz odwrotnie wskazana jest dylatacja pomiędzy nimi.
Nawiasem mówiąc stosowanie chudziaka nie jest nawet wymagane, jest on stosowany w Polsce bo tak wygodniej wykonawcom, w systemie norweskim nie ma czegoś takiego jak chudziak.
P.s.
Czy to wy byliście w Bychawie oglądać mój domek?
Nawiasem mówiąc stosowanie chudziaka nie jest nawet wymagane, jest on stosowany w Polsce bo tak wygodniej wykonawcom, w systemie norweskim nie ma czegoś takiego jak chudziak.
P.s.
Czy to wy byliście w Bychawie oglądać mój domek?
Chodzi o połączenie podłoża betonowego z wieńcem nad ścianą fundamentową.
Według rysunku jest tylko warstwa styropianiu bez wzajemnego połączenia, rozdzielająca fundament z podłogą na gruncie. ps. Odwiedziny niestety nie nasze, my śląskie klimaty odwiedzali
Według rysunku jest tylko warstwa styropianiu bez wzajemnego połączenia, rozdzielająca fundament z podłogą na gruncie. ps. Odwiedziny niestety nie nasze, my śląskie klimaty odwiedzali

połączenie sztywne, tak jak na projekcie nie jest wymagane,nie wykonuje się go bo potrzebna tam jest dylatacja, tak po chłopsku, jak połączysz i będzie ci osiadał budynek, to ci popęka.
Kilka fotek z elewacji, koszt całkowity 25000 zł
-Styropian swisspor grafitowy 15 cm, lambda 0032- koszt 5000 zł
-Tynk Optolith 200m2, kleje siatka, narożniki, podbitka Kaczmarek 68 m2, reszta szpargałów-10500zł
- Robocizna 9500 zł.
[/attachment] [attachment=2]IMG_20170924_143933.jpg[attachment=2]IMG_20170924_143933.jpg
-Styropian swisspor grafitowy 15 cm, lambda 0032- koszt 5000 zł
-Tynk Optolith 200m2, kleje siatka, narożniki, podbitka Kaczmarek 68 m2, reszta szpargałów-10500zł
- Robocizna 9500 zł.
[/attachment] [attachment=2]IMG_20170924_143933.jpg[attachment=2]IMG_20170924_143933.jpg
Ten ostatni dom bardzo fajny - to projekt pasywny? 

kolego Albin jeśli chodziło ci o mój, to nie stawiałem go ściśle według projektu,wiec mój akurat pasywny nie jest, ale w projekcie oryginalnym chyba spełnia warunki.
Ma ktoś zdjęcia schodów zewnętrznych? a dokładnie szalunków? ciekawi mnie jaki rodzaj wybraliście ? Sam jestem przed wyborem ostatecznego kształtu schodów.
-
- Domator
- Kontakt:
Kilka zdjęć po 5 miesiącach od startu:)
Na tym etapie zmiany to:
- zamieniliśmy "pralnię" na łazienkę i łazienkę na górze na pokój - bo okazało się, że będzie nas mieszkać więcej
- ściany kolankowe poszły odrobinę wyżej
- zmniejszone okno w łazience na dole
- wykusz zamieniony na duże okno i okna w salonie zastąpione jednym dużym (choć nie aż tak dużym)
W tym momencie czekamy na ekipę od krycia dachu i obkładania kominów klinkierem.
Okna zamówione, już czekają aż zostanie położony dach.
W tym roku zamkniemy, a jak zima nas oszczędzi, może podziałamy coś w środku z instalacjami.
Na tym etapie zmiany to:
- zamieniliśmy "pralnię" na łazienkę i łazienkę na górze na pokój - bo okazało się, że będzie nas mieszkać więcej

- ściany kolankowe poszły odrobinę wyżej
- zmniejszone okno w łazience na dole
- wykusz zamieniony na duże okno i okna w salonie zastąpione jednym dużym (choć nie aż tak dużym)
W tym momencie czekamy na ekipę od krycia dachu i obkładania kominów klinkierem.
Okna zamówione, już czekają aż zostanie położony dach.
W tym roku zamkniemy, a jak zima nas oszczędzi, może podziałamy coś w środku z instalacjami.