Projekt domu - As III G NF40

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
biper78
Domator
Kontakt:

Re: Projekt domu - As III G NF40

Post autor: biper78 »

Cześć

Długo mnie nie było na forum,ponieważ cały czas idziemy do przodu. Odnośnie kanału wentylacyjnego w kuchni ( mam ich łącznie 8 w całym domu) to zaczyna się na wysokości około 230cm i idzie przez strop. Postępy nasze poniżej . Pozdrawiam wszystkich i mury w górę niech się pną ;)
Załączniki
img-20160426-155325.jpg
img-20160426-155347.jpg
img-20160426-155422.jpg
łazienka na górze
łazienka na górze
img-20160522-151753.jpg
img-20160522-151808.jpg
img-20160522-151953.jpg
img-20160522-152004.jpg
pralnia na dole
pralnia na dole
garaż
garaż
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, 20:56 przez biper78, łącznie zmieniany 1 raz.
biper78
Domator
Kontakt:

i kolejne zdjęcia
Załączniki
img-20160331-184602.jpg
img-20160331-184617.jpg
img-20160425-175459.jpg
img-20160426-155316.jpg
Awatar użytkownika
femstudio
Domator
Kontakt:

Post autor: femstudio »

widzę bipper, że zdecydowałeś się na ocieplenie pianką? w jakiej cenie jest w waszych okolicach i ile metrów ci wyliczyli?
fhuzbych
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: fhuzbych »

Witam Wszystkich budujących As-a.
W moim przypadku to raczej daleko idąca przymiarka. Planuję zacząć budowę w przyszłym roku wiosną i zamknąć sso na jesieni.
Kontynuacja i zakończenie wraz z wprowadzeniem się przynajmniej na parter to rok 2018.
Mam kilka pytań co do spraw raczej ogólnych. Ponieważ mieszkam w Jaworznie czy ktoś byłby tak miły i dał namiary na "wybudowanego" Asa, aby go można było choć z zewnątrz na "żywo" oglądnąć ?
Sprawa druga to ekipa do postawienia sso ? powiem jest pełno firm ale po moich doświadczeniach z wykańczania mieszkania lepiej nic już nie powiem...
Sprawa trzecia to okna narożne które nadają bryle domu naprawdę ciekawy wygląd, ale ich cena jak i koszt samej budowy ponoć odstrasza, tylko że moja żona się dość mocno upiera, może ją przekonam wyliczeniem kosztów.
Zastanawiam się też nad sposobem ogrzewania/gaz, prąd a może PC/ ogrzewaniem grawitacyjnym lub wymuszonym od kominka.
Śledzę Wasze zmagania z budową które choć uciążliwe pewnie też dają sporo radości.
Pozdrawiam
biper78
Domator
Kontakt:

Cześć
Zdecydowałem się na piankę o grubości 20 cm Ekoprodur w cenie 60 zł za m2. Wyliczyli mi 130 m2 - garaż plus kozly i jetki ( nie ocieplalem kozłow nad jetkami)
radek
Domator
Kontakt:

Post autor: radek »

Witam. :)
Iwona, Femstudio, Janusz, gratuluję postępów prac. Miło patrzeć, jak powstają kolejne Asy, a forum znów odżyło. :D Cieszę się również, że do naszego grona dołączają kolejne osoby zafascynowane tym projektem.
Do Fhuzbych: Od trzech miesięcy mieszkamy już w naszym Asie i z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu, że wybór tego projektu był strzałem w dziesiątkę. :D Jeśli jesteś zainteresowany obejrzeniem domu w realu zapraszam w okolice Bielska-Białej. Więcej szczegółów podam na priv. Pozdrawiam.
Ewelina11
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: Ewelina11 »

Witam!
Planuję budowę domu i bardzo podoba mi się projekt As III. Jest jedna bardzo ważna kwestia dla mnie- na parterze muszę miec sypialnie dla jednej osoby. Jest w projekcie gabinet ale czy będzie wystarczający? Pytanie do szczęśliwych posiadaczy domku, czy zmieści się łóżko, szafa i komoda? A może jest możliwość powiększenia tego pokoju kosztem salonu? Salon wydaje mi się być bardzo duży. Czytałam wasze wypowiedzi i widzę że bardzo uprzejmi ludzię się tu wypowiadaja więc liczę na odpowiedź i z góry dziękuję ;-)
radek
Domator
Kontakt:

Post autor: radek »

Witaj Ewelino. :)
Myślę, że w gabinecie można urządzić sypialnię, pod warunkiem, że pomieszczenie to nie będzie spełniać jednocześnie funkcji pokoju mieszkalnego. Szafa, komoda i łóżko zmieszczą się bez problemu, ale musisz się liczyć z tym, że może być trochę ciasno. Oczywiście bez problemu można powiększyć gabinet kosztem salonu, jednak trzeba pamiętać o umiejscowionym pomiędzy tymi pomieszczeniami przewodzie kominowym do kominka. W takim przypadku można z niego zrezygnować, albo przesunąć go w inne miejsce. Jeśli zdecydujesz się na ten drugi wariant to musisz pomyśleć o tym już na etapie adaptacji projektu, bo konieczne będzie zaprojektowanie fundamentu pod kominek w innym miejscu. Pozdrawiam.
biper78
Domator
Kontakt:

Witam Ewelino pokoj na dole jest fajnie ustawny mysle ze spokojnie lozko komoda i szafa znajdzie tam swoje miejsce. Jesli chodzi o salon faktycznie jest przestronny i szkoda by to zmieniac. Co moge od siebie dodac to wybor asa to strzal w 10. :-) pozdrawiam
fhuzbych
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: fhuzbych »

Witam
Niestety większość marzeń rozbija się o fundusze i bardzo często właśnie finanse powodują iż potem spotykamy stojące latami "domy" w stanie surowym na których wykończenie brak środków.
Nie oczekuję dokładnych wyliczeń ale czy symulacje przygotowane przez projektantów domowe klimaty są realne.
Czy budowa domu wg. projektu As III NF40 czyli bez garażu do stanu deweloperskiego czyli bez podług kominka białego montażu i drzwi wewnętrznych zmieści się np w ok 250 tyś zł? Jak to wygląda z perspektywy realnej budowy, zakładam budowę tylko zleconą bez elementów prac systemem gospodarczym. No i zakładam budowę przy użyciu materiałów średniej półki jeśli chodzi o koszty materiałów i robocizny.
ODPOWIEDZ