Projekt domu - As III G NF40

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
Wojtek100
Majsterkowicz
Kontakt:

Re: Projekt domu - As III G NF40

Post autor: Wojtek100 »

Pod Krakowem, więc w sumie to niedaleko siebie budujemy :)
radek
Domator
Kontakt:

Post autor: radek »

No to jadąc do Krakowa odwiedzić siostrę, pewnie przejeżdżałem obok Was. :) Jeśli kiedyś będziecie wybierać się w Beskidy dajcie znać, może uda nam się spotkać i osobiście wymienić doświadczenia z budowy naszych Asów. :)
Wojtek100
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Wojtek100 »

Pewnie, tylko że wcześniej będę musiał cokolwiek wybudować żeby móc wymienić doświadczenia :) No ale może już niedługo się ruszy
radek
Domator
Kontakt:

Witam!
Femstudio, zauważyłem Twoją dzisiejszą wizytę na forum i przypomniałem sobie pytania, na które obiecałem odpowiedzieć. Tak więc stan surowy otwarty wyniósł mnie 165 000 zł. Wyszło więcej niż planowałem ze względu na znacznie wyższe koszty dachu. Jak już pisałem wcześniej musiałem wprowadzić zmiany w projekcie więźby, dachówka ze wszystkimi dodatkami kosztowała mnie więcej niż zakładałem, a ponadto nie wliczyłem do planowanych wydatków okien dachowych. Jeśli chodzi o ściankę pod schodami od strony wejścia, to została ona wymurowana na całej ich długości. Dzięki temu, iż przesunęliśmy drzwi wejściowe o 30 cm w lewą stronę, uzyskaliśmy na tej ścianie fajną wnękę, idealnie nadającą się do zagospodarowania komodą z lustrem lub szafką na buty. Przestrzeń pod schodami zostanie w całości wykorzystana pod spiżarkę. Po lewej stronie od wejścia poprzez nieznaczne pomniejszenie kotłowni wygospodarowana została przestrzeń pod szafę do zabudowy. Mam nadzieję, że pomogłem i odpowiedziałem na wszystkie zaległe pytania. :)
Awatar użytkownika
femstudio
Domator
Kontakt:

Post autor: femstudio »

dzięki radku.
my już prawie na etapie złożenia pozwolenia do starostwa. jeszcze załatwiamy z pozwoleniem na postawienie płotu bliżej szosy, żeby od razu było wiadomo gdzie skrzynka elektryczna będzie stała.
u nas zmiany w projekcie następujące:
- lustrzane odbicie
- dach z blachodachówki
- strop teriva
- usunięcie słupka podtrzymującego strop na środku salonu oraz drugiego rozdzielającego drzwi tarasowe
- schody spocznikowe
- pomniejszenie okna w kotłowni
- zamiana drzwi w gabinecie na okno
- zamiana okna w wykuszu na zwykłe szerokości maksymalnej zamiast narożnego
- wydłużenie krokwi w dachu od strony tarasu, tak aby nie było zgięcia, tak jak u ciebie
-i najważniejsze ściany będziemy stawiać z betonu komórkowego łączonego na klej
naszym głównym celem jest postawienie domu za jak najniższy koszt,(bo stawiamy za kredyt).ale nie kosztem badziewnych materiałów. większość prac będę robił sam osobiście, nawet ostatnio kuzyn mi mówił, żebym sam murował na klej, bo to w sumie nic trudnego.
poza tym tynki, zabudowy poddasza czy inne prace wykończeniowe łącznie z elektryka i hydraulika planuje powoli samemu zrobić bo poza hydraulika na co dzień się tym zajmuje.
radek
Domator
Kontakt:

Witam femstudio!
Fajnie, że posiadasz umiejętności pozwalające na wykonanie tylu prac we własnym zakresie. Pozwoli Ci to na zaoszczędzenie znacznej kwoty (mnie robocizna za SSO wyniosła 50 000 zł.). Moja praca jest niestety tak absorbująca i godzinowo nieprzewidywalna, iż nie byłbym w stanie zaplanować jakiegokolwiek harmonogramu robót. Poza tym i tak bym się nie odważył na własnoręczne stawianie ścian. :) Mam dwa pytanka: w jaki sposób rozwiązałeś likwidację słupa w salonie i czy zostawiłeś w salonie podwójne drzwi tarasowe, czy też je pomniejszałeś?
Awatar użytkownika
femstudio
Domator
Kontakt:

Post autor: femstudio »

No witam cie radku.slupek zlikwidowal nam projektant odpowiednio projektujac strop. Bo zmienilismy na terive ze wzgledu na czas wykonania.otwor na drzwi tarasowe zostawilismy takie jak w projekcie usuwajac pomiedzy nimi slupek, bo chcemy zalozyc szerokie drzwi przesuwne.
vanmaniek1
Domator
Kontakt:

Post autor: vanmaniek1 »

Witam wszystkich, milo widzieć że tak dużo osób zdecydowało się wybrać ten sam projekt co my :) . Bacznie śledzimy z żoną wasze postępy, co sprawia, że nie możemy się doczekać wiosny i ruszenia z budową. Chciałbym tylko nadmienić, że zdecydowałem się również, tak jak femstudio, zbudować go głównie sam, jedynie z małą pomocą moich pracowników, co zapewne zmniejszy koszty budowy o 30% :D . Myślę, że jest to dosyć sporo. Mam pytanko, czy ktoś się buduje z województwa zachodniopomorskiego, bardzo chętnie zobaczyłbym niektóre rozwiązania. Pozdrawiam
vanmaniek1
Domator
Kontakt:

Post autor: vanmaniek1 »

Witam ponownie.
Radku oglądając zdjęcia które zamieściłeś muszę przyznać że budowa wygląda bardzo profesjonalnie, a wierz mi znam się na tym, ;) . Tak dużo różnych rozwiązań podaliście wszyscy, że zaczynam studiować każde z osobna ponieważ są interesujące np. Femstudio ze słupkiem po prostu mnie zabiłeś, :shock: mógłbyś wrzucić przekrój w miejscu słupka jaki projektant wam zasugerował, jeśli możesz oczywiście , ponieważ tam jeszcze były dwa podciągi co jest bardzo ciekawe. Wojtku jesteśmy na tym samym etapie, złożyliśmy o pozwolenie na budowę i teraz tylko czekamy, z tym że my zdecydowaliśmy się na As III G NF40 :D Pozdrawiam Piotr
radek
Domator
Kontakt:

Witam Vanmańku!
Dzięki za komplementy pod moim adresem. Bardzo się cieszę, że ktoś kto profesjonalnie zajmuje się budowlanką, tak pozytywnie ocenia naszą budowę. Fajnie, że dołączasz do budowniczych Asów III i jest nas coraz więcej, a co za tym idzie więcej pomysłów i rozwiązań, które mogą się przydać innym. Dla mnie Twoja obecność na forum ma szczególne znaczenie, bo dotąd nikt oprócz mnie nie zakupił projektu AS III G NF 40. :D Vanmańku jeśli tylko będziesz miał jakieś pytania wal śmiało chętnie pomogę! :)
ODPOWIEDZ