Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: cdbeavis »

izucha - jest na to sposób, wystarczy czekać na decyzję z banku i wtedy czas na prawdę się tak wlecze, że ehh... :P
georg
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: georg »

cdbeavis masz rację nie tylko jeśli chodzi o banki, nie mam już wątpliwości robę u siebie ogrzewanie podłogowe, faktycznie jest to najlepsze rozwiązanie. Mam jeszcze tylko mały problem z decyzjami dotyczącymi wymiarów okien oraz sposobem przygotowania kuchni. Przy okazji dziękuję wszystkim miłośnikom Goździka, którzy zwrócili uwagę na wentylacje. W moim przypadku wybieram wentylację z rekuperacją. Mam nadzieję, że izucha da radę ogarnąć tych moc spraw, które pozwalają dotrzeć do celu wymarzonych realizacji w Goździku.
Przy okazji izucha czy jest możliwe by Cię odwiedzić i podziwać efekt Twoich wysiłków. Pozwalam przypomnieć o sobie ponieważ wcześniej nie wykluczyłaś takiej możliwości.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Droga rodzinko, właśnie zakończono u nas wylewkę. Za trzy dni będzie już po niej można chodzić. Na szczęście ekipa spisała się na medal - podłogi równe i co najważniejsze - ciśnienie na wskaźnikach od podłogówki jest bez zmian, czyli wszystko w porządku. Tarasy też mamy wylane :D Zdjęcia tarasów prześlemy jutro.
Pozdrowionka :)
Georg, najpóźniej do dwóch tygodni dogadamy termin spotkania. Widzę, że idziesz dokładnie naszym tropem : podłogówka, rekuperacja, no i... miłość do Goździka ;)
cdbeavis, chcę Ci się pochwalić, że właśnie dzisiaj odebraliśmy ze starostwa decyzję ze zgodą na odwierty do pompy ciepła. Już wiesz kiedy startujecie z budową goździkowej perły? ;)
georg
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: georg »

Izucha, gratulacje, już nie będziesz marzła w stopy dzięki ogrzewaniu podłogowym. Mam nadzieję, że za rok , o tej porze będę w tym samym miejscu budowy co i Ty. Dziękuję za możliwość obejrzenia Twoich wysiłków i radości z tworzenia Goździka.
Sam jestem w tej chwili zaniepokojony bo chcą mi zamknąć drogę (utwardzona, asfaltowa) dojadową do mojej działki wydłużając dojad z centrum do mojej posesji z kilkuset metrów do 2,3 km. Czy i Wam czasami ręce opadają przyglądając się decyzjom urzędników ?
Pozdrawiam wszystkich.
wanda
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: wanda »

Witam Wszystkich :D
Pogoda nastraja do życia, działania- Izucha całą zimę zagrzewałaś do działania , zarażałaś NAS optymizmem -wielkie dzięki ,a wiesz co jest w tym najcudowniejsze ,że TY nie przestajesz się tym pasjonować .
Cóż ja wymarzone miejsce już mam , warunki zabudowy również -teraz wybór projektu :) wydawało by się ,że to takie przyjemne i proste , ale wcale tak dobrze nie jest :(
Wiem , wiem nie ma co narzekać , to jest najłatwiejsze - pozytywne myślenie , energia to jest to!
Jak już dokonam wyboru mojego wymarzonego ,,domku'' to się z Wami podzielę niestety nie mogę pozwolić sobie na takie cacko jak ,,Wasz Goździk '', ale miło mi będzie dzielić z Wami się moją radością i czerpać siły z Waszych relacji.
Pozdrawiam ciepło
Wanda
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Witam Wszystkich!!
izucha - gratulacje i ponownie czekamy na zdjęciotekę :) 3mamy kciuki za Wasze dzieło w postaci Goździka!!
wanda - a co stanęło na przeszkodzie ? Może dach nie pasuje do warunków zabudowy?
a my czekamy nadal na decyzje z banków... już przeszło miesiąc i chyba zaczynam siwieć.. póki co zauważyłem pierwszą siwiznę na brodzie :) Pozdrawiam serdecznie i życzę duużo energii do działania!
wanda
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: wanda »

Witam,

Cdbeavis- przeszkoda jak w większości przypadków jest jedna- kasa :cry: ,,Goździk'' jest za duży wiem bajkowy cudny jak to określa Izucha i w pełni się z nią zgadzam ,ale mnie na niego zwyczajnie nie stać :( tak więc wybieramy mały domek ca.100 m2
Pozdrawiam cieplutko
Wanda
izucha
Kierbud
Kontakt:

:D
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 12:41 przez izucha, łącznie zmieniany 1 raz.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Witam wszystkich serdecznie w ten piękny niedzielny dzień. Niestety szóstki znowu nie trafiłam a kasy na koncie już prawie nie ma na wykończeniówkę. Prace i zakupy zaplanowane, każda złotówka liczy się już na wagę złota - obowiązuje ścisła kontrola wszystkich wydatków. Do czerwonej lampki która już dawno nam się zapaliła w głowach doszedł sygnał dźwiękowy :shock: "STOP, STOP, STOP - PRZEMYŚL JESZCZE RAZ ZASADNOŚĆ ZAKUPU I SPRAWDŹ CZY NIE MA GDZIEŚ TAŃSZEJ OFERTY :!: :!: :!: ". No i tak zastanawiamy się, sprawdzamy, jeździmy, szukamy, komputer grzeje się na maksa, samochód jest w spoczynku tylko w nocy gdy sklepy są już zamknięte. Niestety i pod czas snu stan pełnego relaksu jest niemożliwy w pełni do osiągnięcia - bo mózg cały czas pracuje, wciąż mieli, przetwarza i segreguje zebrane informacje. Tak więc zarówno w dzień i w nocy - :roll: żyjemy tylko budową czy raczej wykończeniem tej budowy; Zegar wciąż tyka, czas biegnie w szalonym tempie, kasa się już kończy, tym samym osiągnęliśmy już pełnię smaku prawdziwej wykończeniówki ;) - oczywiście mam na myśli tylko kasę, pracę i siły :) . Resztę co mamy najcenniejszego nie oddamy - czyli NAS SAMYCH, NIE DAMY SIĘ ZATRACIĆ W TYM SZALEŃSTWIE BUDOWLANYM a wierzcie mi, to nie jest trudne do stracenia wręcz trudne jest do upilnowania i zachowania. Pamiętać trzeba jedno - ZDROWIE I ŻYCIE MA SIĘ TYLKO JEDNO, resztę można kupić wcześniej lub później, więc bez szaleństw i z rozsądkiem, bo przecież musimy mieć jak i z czego spłacić zaciągnięty na budowę kredyt (jak u mnie to 27 LAT, oj :( ).
Wandziu- masz rację, z tymi kosztami przy domach w stylu dworkowym, wydatki są zdecydowanie większe od innych, bo styl ten zobowiązuje do pewnych rozwiązań, które są niestety droższe od innych. A przecież magię i czar można mieć w każdym domu, w którym jest prawdziwe ciepło domowego ogniska. Tym samym nie każdy musi mieć dworek, żeby osiągnąć pełnię sielskiego klimatu :). Tak więc nie martw się, że nie budujesz dworku ;) - my też nie mamy prawdziwego dworku , choć bardzo byśmy chcieli :). Mamy jakby namiastkę dworku, kolumny, ganek i bajkowy klimat, który planujemy stworzyć sobie sami :D . Jesteś jedną z nas i należysz do naszej rodzinki, bo kochasz to co my - TAJEMNICZE, ZNIEWALAJĄCE I ZACHWYCAJĄCE SWYM PIĘKNEM: DWORKI, DWORY, PAŁACE...
Pozdrowionka :)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Izucha: dzięki za fotki!! i przyznam szczerze że albo masz bardzo dobrze zrobione zdjęcia z retuszem etc.. albo po prostu masz wzorowo wykonane tynki i posadzki! :)
Wanda: ja zaczynam się też ostro zastanawiać czy nas stać na ten dom ale.. jak już się powiedziało a.... no to bida trza :)
U nas jest tak że nadal walczymy z bankami... jest kilka przyczyn tej sytuacji ale jestem dobrej myśli i ufam że tak po prostu ma być ..
W międzyczasie postanowiliśmy że i tak i tak musimy zacząć dom a przede wszystkim fundamenty. Poniżej parę fotek ku uciesze oczu :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ