Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: izucha »

Co do wentylacji, to chyba Mario ten Twój majster miał niestety rację. Dzisiaj oglądał naszego Goździka mój kuzyn, który jest fachowcem w dziedzinie budowlanki - i też stwierdził, że wentylacja w Goździku, pozostawia wiele do życzenia, i że trzeci komin aż się prosi; kuchnia i spiżarka powinny mieć dobrą wentylację a u nas w spiżarce wcale jej nie zaplanowano - a w Goździku II, już tak. Przy tym nastraszył mnie, że z tych rur wentylacyjnych spiro (przy dużych różnicach temperatur) będzie później po skropleniu ciekła woda do domu (wiele ludzi zgłasza się do nich z tym problemem - prosząc o pomoc i radę). Więc chyba faktycznie lepiej zabezpieczyć się zawczasu i wybudować porządny przewód wentylacyjny czyli komin - niż później płakać. No i do tego kwestia małej łazienki... :( . Rozwiązaniem problemu jest chyba jedynie (bez budowania dodatkowych kominów) rekuperacja - ale to znowu dodatkowe koszty :cry: .
= Czy ktoś wie, jaki to jest koszt w przypadku takiego domu, jak nasz?

cdbeavis - cieszę się razem z Wami. No to będą niedługo fajne zdjęcia ;) :D .
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 16:36 przez izucha, łącznie zmieniany 2 razy.
Mario
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Mario »

Rekuperacja to ok. 15000-25000zł. Dodatkowy komin? Tylko gdzie? Czy wymaga to zgody urzędu? Przecież to zmiana projektu.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Decyzja zapadła - robimy rekuperację. Tym samym problem wentylacji domu, już mnie nie dotyczy :) . W marcu mamy w Szczecinie targi budowlane i :o ... ruszamy z naszym Goździkiem. :D
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

Izucha - świetna decyzja! Cieszę się że z kolejnym rozwiązaniem będziemy mogli się wymieniać doświadczeniami i podpowiadać sobie co i jak :) W rekuperacji ważne jest też to aby prawidłowo ją zaprojektować. Jest to ważne szczególnie w przypadku otwartych kuchni połączonych z jadalnią ale i w naszym goździku trzeba się trzymać kilku zasad. Ja się tu nie będę wymądrzał bo sam niewiele wiem ale jak już będę miał wspomniany projekt to się mogę z Wami nim podzielić. Tym czasem planujemy sobie rozmieszczenie płotu, który chcemy stawiać na wiosnę.
izucha
Kierbud
Kontakt:

No to my już startujemy z naszym Goździkiem :D Pierwsze decyzje już zapadły, mamy wybranych pierwszych wykonawców robót i ustalone zostały pierwsze terminy prac. Totalne zamieszanie, emocje idą w górę na maksa, doba zbyt krótka na przemyślenia a mimo to, jest to zdecydowanie cudowne uczucie ;) .
Pozdrowionka
cdbeavis
Majster
Kontakt:

izucha - łeee no to gratulacje!! cieszymy się bardzo że w końcu ruszyliście do boju :) 3mamy kciuki i oczywiście prosimy o relacje i jak najwięcej fotek! :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

Coś mi się wydaje, że doba zbyt krótka żeby ten nasz -jak to nazwałeś cdbeavis" -"bój" doprowadzić spokojnie do końca i wprowadzić się do domku wykończonego w całości - do końca wakacji (maksymalnie) musimy uwić sobie to nasze "Goździkowe Gniazdko" i zamieszkać w nim. Tak więc czasu mamy mało tym bardziej, że prawdziwy start robót ruszy dopiero po montażu okien, drzwi i bram garażowych - a na to niestety musimy poczekać do połowy marca. No ale cóż, nie mamy wyjścia, sami sobie okien przecież nie zrobimy ;) Teraz przyszedł już czas, na szukanie i wybieranie kafli oraz innych bajerów :D :D :D WRESZCIE BĘDZIEMY MIELI TEGO SWOJEGO UKOCHANEGO GOŹDZIKA! :D :D :D
- A Wy wszyscy kiedy dokładnie startujecie z robotami? Meldujcie Kochani i piszcie, jak to wygląda u Was? :)
- Swoją drogą ciekawe , w ilu Goździkach w 2012 roku stanie choinka w domu i przy blasku oraz cieple palącego się drewna w kominku zasiądą szczęśliwe rodzinki do Wigilijnego Stołu? ;)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

izucha: a jakie okna wybraliście? Plastikowe czy drewniane? Masz może jakąś wycenę? No i ile za bramy sobie liczą? i czy są to całe takie drzwiowe, czy może roletowe?? Ja mam wyceny od kilku firm na okna drewniane jakby ktoś potrzebował.. Co prawda mam lekko zmodyfikowany projekt ale zawsze stanowi to jakiś pogląd cenowy...
izucha
Kierbud
Kontakt:

Nie stać nas niestety na porządne okna drewniane - więc będziemy mieli plastikowe na profilach "aluplasta", okleina orzech, dwuszybowe z ciepłą ramką. Producent, to firma rodzima z zachodniopomorskiego, ma dobre referencje na lokalnym terenie, do tego kilka osób z naszego grona znajomych, ma też okna z tej firmy i są zadowoleni - tak więc mam nadzieję, że my też będziemy). Okna są ładne :) ale ... zrezygnowaliśmy ze szprosów :( . Bramy planujemy zamawiać segmentowe no i w planach mamy porządne drzwi wejściowe :D .
Co do rekuperacji, to koszt wyniesie nas około 16 tys.
To by było na tyle. Pozdrowionka ;)

- A jak u Was, startujecie już z budową?
Mario
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Mario »

cdbeavis - chętnie poznam wycenę okien. Wkrótce sam będę robił wycenę okien. Jeżeli możesz to podeślij to na priva. Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ