Projekt domu - Goździk
Re: Projekt domu - Goździk
W oryginale kolumny mają średnicę 48cm, jeżeli dobrze odczytuję projekt.
Ale mówiąc szczerze to te kolumny, które widziałem u izuchy są po prostu Piękne i wiem że do mojego domku raczej nie będą pasowały.. Górale powiedzieli, że są w stanie uformować słupy siekierkami
więc cudów się nie spodziewam.. A co myślicie o słupach prostokątnych? Ale mówię tylko i wyłącznie o słupach do goździka w wersji z bali..?? Nie będzie to czasem profanacja?

Witam wszystkich Forumowiczów a szczególnie gorąco Forumowiczów z naszej Goździkowej Rodzinki! Trochę ostatnio zaniedbałam się w zaglądaniu na to nasze forum a tu niespodzianka - Mario z cdbeavis rzucili ciekawy temat: KOLUMNY/SŁUPY!
cdbeavis- bardzo dziękuję Ci za miłe słowa o moich kolumnach
, tym bardziej jest dla mnie ważna ta Twoja pochwała i do tego jeszcze bardzo budująca bo wiem, że Twoje a raczej Wasze słowa są prawdziwe i szczere, takie prawdziwe od serca
- za co jestem Wam bardzo wdzięczna.
- Muszę się przyznać (bez żadnej zbędnej i udawanej skromności) kolumny w naszym Goździku są zniewalająco piękne. Niestety zamieszczone przeze mnie zdjęcia nie oddają właściwie ich prawdziwego piękna kształtu i wielkości. Ich prawdziwy urok widoczny jest za to w realu. Dzięki cdbeavis upewniłam się, że piękno tych kolumn widzę nie tylko ja i moi najbliżsi, ale również inne osoby, które kochają magię dworków. Tym bardziej cieszę się, że mogłam osobiście poznać się z tymi wspaniałymi ludźmi, bo łączy nas wspólna pasja - MIŁOŚĆ DO DWORKÓW i do tego dworków nie jakichś przesadnie zdobnych ale takich "prawdziwych", z charakterem i tajemniczą magią, w której z jednej strony kontrastują a z drugiej spójne są ze sobą prostota i wielkość domu oraz jego potęga a zarazem ujmująca skromność. Okazała wielkość bryły domu, symetryczne kształty, przepiękny wysoki kopertowy dach i ...GANEK WSPARTY NA KOLUMNACH, których kształt i wielkość nadaje prawdziwej potęgi i niepowtarzalnego charakteru!!! W tym mieści się właśnie ta prawdziwa magia dworków, w której niewątpliwie właśnie KOLUMNY, są jednym z najważniejszych elementów nadających i stanowiących o charakterze, tajemniczości, unikatowości i niepowtarzalnym pięknie.
Tak więc kwestia kolumn, to poważna sprawa! Ja nie żałuję swojego wyboru i z czystym sumieniem mogę polecić dziś Wszystkim - pracownię Pana Piotra Hoppe, niezwykle miła, fachowa obsługa, super doradztwo i do tego uczciwość, sumienność oraz gwarancja posiadania BARDZO PIĘKNYCH TOSKAŃSKICH KOLUMN
cdbeavis- bardzo dziękuję Ci za miłe słowa o moich kolumnach

- Muszę się przyznać (bez żadnej zbędnej i udawanej skromności) kolumny w naszym Goździku są zniewalająco piękne. Niestety zamieszczone przeze mnie zdjęcia nie oddają właściwie ich prawdziwego piękna kształtu i wielkości. Ich prawdziwy urok widoczny jest za to w realu. Dzięki cdbeavis upewniłam się, że piękno tych kolumn widzę nie tylko ja i moi najbliżsi, ale również inne osoby, które kochają magię dworków. Tym bardziej cieszę się, że mogłam osobiście poznać się z tymi wspaniałymi ludźmi, bo łączy nas wspólna pasja - MIŁOŚĆ DO DWORKÓW i do tego dworków nie jakichś przesadnie zdobnych ale takich "prawdziwych", z charakterem i tajemniczą magią, w której z jednej strony kontrastują a z drugiej spójne są ze sobą prostota i wielkość domu oraz jego potęga a zarazem ujmująca skromność. Okazała wielkość bryły domu, symetryczne kształty, przepiękny wysoki kopertowy dach i ...GANEK WSPARTY NA KOLUMNACH, których kształt i wielkość nadaje prawdziwej potęgi i niepowtarzalnego charakteru!!! W tym mieści się właśnie ta prawdziwa magia dworków, w której niewątpliwie właśnie KOLUMNY, są jednym z najważniejszych elementów nadających i stanowiących o charakterze, tajemniczości, unikatowości i niepowtarzalnym pięknie.
Tak więc kwestia kolumn, to poważna sprawa! Ja nie żałuję swojego wyboru i z czystym sumieniem mogę polecić dziś Wszystkim - pracownię Pana Piotra Hoppe, niezwykle miła, fachowa obsługa, super doradztwo i do tego uczciwość, sumienność oraz gwarancja posiadania BARDZO PIĘKNYCH TOSKAŃSKICH KOLUMN

Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 19:29 przez izucha, łącznie zmieniany 5 razy.
cdbeavis - zapomniałam napisać najważniejszego, znalazłam coś dla WAS. Ja oczywiście namawiam Was z całego serca na przekrój okrągły, bo jak dla mnie, tylko w okrągłych kształtach słupów jest ukryta harmonia, ciepło, spokój i niepowtarzalna magia (a jak macie możliwość obciosanie tych słupów siekierką, to "łapcie tą okazję" dzięki temu macie szansę na stworzenie niepowtarzalnego ganku, w którym te piękne słupy zapewnią same sobą, przez swój unikatowy i naturalny kształt - bajkowy charakter zarówno ganku, jak i całego dworku):
Pochwała ganku
Tekst Barbara Kawecka-Zygadło, Cezary Jankowski
08.07.2006 15:46 , aktualizacja 13.01.2012 13:52

Pochwała ganku
Proste ganki z dwuspadowym daszkiem wspartym na słupach o przekroju kwadratowym i okrągłym. W obydwu domach słupy ganków są grubsze, niż wymagałyby tego względy konstrukcyjne. Mają ładne głowice i oparte są na szerszych podstawach - bazach Fot. archiwum redakcji powrót do artykułu
Proste ganki z dwuspadowym daszkiem wspartym na słupach o przekroju kwadratowym i okrągłym. W obydwu domach słupy ganków są grubsze, niż wymagałyby tego względy konstrukcyjne. Mają ładne głowice i oparte są na szerszych podstawach - bazach
Pochwała ganku
Tekst Barbara Kawecka-Zygadło, Cezary Jankowski
08.07.2006 15:46 , aktualizacja 13.01.2012 13:52

Pochwała ganku
Proste ganki z dwuspadowym daszkiem wspartym na słupach o przekroju kwadratowym i okrągłym. W obydwu domach słupy ganków są grubsze, niż wymagałyby tego względy konstrukcyjne. Mają ładne głowice i oparte są na szerszych podstawach - bazach Fot. archiwum redakcji powrót do artykułu
Proste ganki z dwuspadowym daszkiem wspartym na słupach o przekroju kwadratowym i okrągłym. W obydwu domach słupy ganków są grubsze, niż wymagałyby tego względy konstrukcyjne. Mają ładne głowice i oparte są na szerszych podstawach - bazach
Witaj Izucha! Gdzieś Ty była?? 
A co do kolumn to tak samo uważam że okrągłe są ładniejsze i póki co jestem nastawiony na właśnie takie.
Ale mam jedno ale.. nie wyobrażam sobie ganku w Gożdziku z 4 kolumnami.. jak już to tylko dwie.
Jakoś mi nie pasują. Większa ilość kolumn bardziej mi pasuje do pałacyków albo naprawdę dużych dworów..
A takie mi się podobają, co prawda mają prostszą formę i mają bardziej surowy charakter ale to nawet dobrze bo w jakiś sposób odzwierciedlają charaktery przyszłych mieszkańców
Już wiemy że nasz goździk zacznie powstawać pod koniec czerwca albo/lub początek lipca.

A co do kolumn to tak samo uważam że okrągłe są ładniejsze i póki co jestem nastawiony na właśnie takie.
Ale mam jedno ale.. nie wyobrażam sobie ganku w Gożdziku z 4 kolumnami.. jak już to tylko dwie.
Jakoś mi nie pasują. Większa ilość kolumn bardziej mi pasuje do pałacyków albo naprawdę dużych dworów..
A takie mi się podobają, co prawda mają prostszą formę i mają bardziej surowy charakter ale to nawet dobrze bo w jakiś sposób odzwierciedlają charaktery przyszłych mieszkańców

Już wiemy że nasz goździk zacznie powstawać pod koniec czerwca albo/lub początek lipca.
Cieszę się bardzo cdbeavis, że stawiasz na okrągłe, kamień z serca mi spadł, bo według mnie kwadratowe słupy absolutnie nie pasują do naszego Goździka, z niego winno emanować ciepło a kwadratowe słupy są jakieś dla mnie zbyt surowe, ostre i bije z nich jakieś zimno. Co do ilości kolumn to oczywiście również stawiam na dwie (jak w projekcie) - zdjęcie z czterema nie miało Cię skłaniać do wyboru takiego rozwiązania a jedynie miało pokazać piękno okrągłych kształtów, prócz tego dworek na zdjęciu jest podobny trochę do naszego Goździka. Zdjęcia, które przesłałeś są świetne - mi osobiście bardziej podoba się ten pierwszy biały dworek (cudny i magiczny!), ten drugi jest dla mnie trochę zbyt pstrokaty (jakaś mieszanka różnych charakterów i przez to mało oryginalny i taki jakiś bez "tajemniczej dworkowej duszy").
Pozdrowionka!
Ps. teraz będę bardziej aktywna obiecuję
Pozdrowionka!

Ps. teraz będę bardziej aktywna obiecuję

heheh oczywiście że pierwszy jest ładniejszy!
a jak myślisz skąd mi wpadł pomysł na bawole oka?? Z resztą był to jeden z projektów jakie rozpatrywaliśmy. Co do drugiego nieszczęsnego pseudo-dworku to chciałem tylko pokazać słupy, które ewentualnie mogłyby mieć taki właśnie kształt... Generalnie szersze u podstawy i zwężone u góry z takim kwadratowym wykończeniem. Mi się osobiście podobają najbardziej te słupy z pierwszego zdjęcia...
add p.s.
No i dobrze

add p.s.
No i dobrze

Pogratulować gustu i smaku - też bym chciała taki cudny dworek...
- A co do Waszego Goździka, to planujecie żeby był biały, jak na tym zdjęciu, czy też zostawicie go w kolorze drewna?
- A co do Waszego Goździka, to planujecie żeby był biały, jak na tym zdjęciu, czy też zostawicie go w kolorze drewna?
betizamb a jak u Ciebie posuwają się prace w środku Goździka? Robicie "cosik" czy na razie robicie sobie ferie zimowe - jakby nie patrzeć mazowieckie i zachodniopomorskie ma teraz ferie, więc wolne przysługuje nam zatem niby "z urzędu"
(mi niestety wolne przydzielił lekarz, chciałam przechytrzyć przeziąbionko, chodzić do pracy, udawać że jest mi już lepiej i leczyć się swoim domowym sposobem, no to teraz mam: zwolnionko, łóżeczko, antybiotyki i strach by nie poszło mi to paskudne chorubsko na płuca
, ale dam radę
). U Was na Mazowszu chyba macie śnieg, więc i Goździk prezentuje się zapewne piękniusio - nie robiłaś przypadkiem nasza miła koleżaneczko, żadnych nowych zdjęć Goździka w śniegu? Jak coś masz nowego, to podziel się proszę tym widokiem ze swoją "Goździkową Bracią"
.
Pozdrowionka

Pozdrowionka
Witaj Izucha!
Masz rację u nas piękna zima!, Goździk cały w śniegu i reprezentuje się wspaniale,a te drzewa i las wokół ,coś wsaniałego!
Niestety na razie nic nie robimy w naszym goździku,odpoczywa on i my
Cały czas myślimy nad oknami ,drzwiami ,jakie kolory jakie firmy wybrać?
A tu ferie, dzieciaki chcą wyjechać w góry ,więc na razie żyjemy ;studniówkami,balami i feriami
pozdrowionka, trzymaj się cieplutko no i zdrówka życzę,!!!

Masz rację u nas piękna zima!, Goździk cały w śniegu i reprezentuje się wspaniale,a te drzewa i las wokół ,coś wsaniałego!

Niestety na razie nic nie robimy w naszym goździku,odpoczywa on i my

Cały czas myślimy nad oknami ,drzwiami ,jakie kolory jakie firmy wybrać?

A tu ferie, dzieciaki chcą wyjechać w góry ,więc na razie żyjemy ;studniówkami,balami i feriami

pozdrowionka, trzymaj się cieplutko no i zdrówka życzę,!!!