Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: cdbeavis »

izucha - na górze dajemy póki co dwa okna dachowe od południowej strony - czyli od tylnej ściany i tyle. A lukarny tak samo chyba jak bawole oka za dużo miejsca by zajmowały i popsuły by piękny dach :) A co do ogrzewania to raczej też podłogówka, z tym że strop będziemy mieli drewniany także będzie to wykonane tzw. na sucho.. Co do samej pompy to dodam iż zastanawiam się nad dodaniem bufora cieplnego. Praktycznie cały system będzie przewymiarowany i obawiam się że pompa będzie miała więcej rozruchów co negatywnie wpływa na jej żywotność. Bufor generalnie w podłogówce nie jest potrzebny ponieważ samo ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się dużą bezwładnością i stanowi samo w sobie dobry bufor, ale jak 80m^2 góry nie będzie akumulowało ciepła to dochodzi do takiego zjawiska że pompa bardzo szybko nagrzeje wodę w pomniejszonej instalacji i będzie się częściej wyłączała ... Innymi słowy po wstępnych przeliczeniach wychodzi mi że w obiegu będzie za mało wody (bez góry) co wymaga dodania buforu. Ponad to przy buforze łatwiej jest ustawić pompę na używanie 2 taryfy co może przyczynić się do obniżenia kosztów eksploatacji.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

No, wreszcie ruszyło coś na tym naszym goździkowym forum, jak za starych dobrych czasów :D - wszyscy zwarci i gotowi ;) .
betizamb, już się martwiłam co się z Tobą dzieje, że nic nie piszesz o zakończeniu prac i nie wrzucasz żadnych nowych zdjęć. A teraz wszystko jasne - nasza koleżanka planuje urządzanie poddasza i barek. Fajny pomysł, góra jest świetna i warto ją otworzyć nawet tylko po to, żeby urządzać imprezy (na Sylwestra, jak znalazł) :lol: .
cdbeavis, ciekawa kwestia z tym buforem, muszę poszperać w internecie i przegadać temat ze swoim Maciusiem.
Pozdrowionka
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Oj Izucha zapeszyłaś chyba :) Ale betizamb mogłabyś podesłać jakieś fotki :) zawsze to inaczej jak jest jeszcze co oglądać :P
A może mały konkursik fotograficzny? "Goździk jesienią" :) Ja już myślę jak tu wykombinować zrobienie dokumentalnego filmiku z budowy naszego Goździka...
izucha
Kierbud
Kontakt:

cdbeavis - chyba masz rację, że zapeszyłam :? . Tak ładnie się rozkręciliśmy przez moment i ... CISZA :( :( Ale nie martw się damy radę i rozkręcimy to nasze towarzystwo ;) a na razie cieszmy się tym co mamy: MY JESTEŚMY i nasz entuzjazm, którym mam nadzieję zarazimy innych :D , bo przecież "Goździk" to nasza wspólna pasja!

BETIZAMB! :cry: WRACAJ DO NAS i wrzuć jakieś zdjęcia, bo cały czas tu zaglądamy mając nadzieję, że zobaczymy Goździka w pełnej krasie z okienkiem nad gankiem (a okna przykryte na zimę folią, z całą pewnością nie będą nam absolutnie przeszkadzały, w upajaniu naszych oczu pięknem Twego wspaniałego domu). Czekamy z utęsknieniem na fotki. Pozdrowionka ;)

Do całej GOŹDZIKOWEJ BRACI - czy nie jest wam trochę wstyd :roll: :oops: , że tak mało lub wcale nic nie piszecie w tym temacie i tym samym pozwalacie na to, by wszyscy zapomnieli o tym, że istnieje taki wspaniały projekt, jak Goździk, który zauroczył Was swoim pięknem, zamieszał w głowie i "portfelu" a przy tym przewrócił Wasze spokojne życie do góry nogami, doprowadzając Was do stanu upojnego, magicznego i tajemniczego zniewolenia :?:
renako
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: renako »

Też tu zaglądam z nadzieją na nowe zdjęcia Goździka.Ja na razie nie mogę się niczym pochwalić a tym bardziej pokazać bo dziś dopiero odebrałam projekt.Teraz podziwiam ten dom,oczywiście na papierze i zastanawiam się nad ostatecznymi zmianami.W poniedziałek oddajemy go do adaptacji.Myślę,że forum ożyje na wiosnę gdy wszyscy ruszą budową lub z kolejnymi etapami.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

renako - my też robiliśmy sobie zmiany i sobie poprzestawialiśmy całkiem sporo ale dzięki uprzejmości Izuchy i Jej Męża mogliśmy się poprzechadzać po Ich wspaniałym domku, który całkowicie nam rozwiał wątpliwości i pomogło nam to wymazać wcześniejsze zmiany. Co prawda nie wszystko zostało tak jak w bazowym projekcie ale uniknęliśmy kilka błędów (teraz tak myślimy), które zauważyliśmy od razu przy naszych pomysłach. Przejście z garażu owszem i fajne ale jednak nie zdecydowaliśmy się na to... z resztą już o tym się rozpisywałem :P Jeżeli macie taką możliwość to poproście kogoś o możliwość wizyty w istniejącym goździku.. Nam to pomogła i to bardzo!
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

WSTAWIĘ zdjęcia już wkrotce,także czekajcie moi drodzy ;) 8-) ,,,renako'' ja mieszkam od Warszawy tylko 1,5 h drogi w kierunku -Białystoku ,jeśli macie ochotę obejrzeć Goździka w realu to zapraszam, 8-) Pozdrawiam Cię ,,izucha''- wybrałam materiał na podłogi-trawertyn ivory(tj. naturalny kamień) 150zł za m2 zajefajny są różne wielkości i kolory,polecam, 8-)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

izucha - podsyłam linka do artykułu o buforze w instalacji z pompą ciepła. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewani ... py-ciepla/
betizmb - nie wiesz czy nadają się te kamienie do ogrzewania podłogowego? A tak przy okazji to gratuluje wyboru :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

Witajcie Kochani !
Wiedziałam, że wszyscy dla których Goździk jest ważny stawią się na ALERT :D, co prawda nie ma nas tu jeszcze wszystkich w komplecie ale wierzę, że i Oni się wkrótce do nas odezwą.

renako - skorzystaj koniecznie z propozycji betizamb i jedź zobaczyć ten dom w realu, przekonasz się dopiero wtedy, jaki w rzeczywistości piękny jest Goździk :o . Wierz mi, żaden projekt, zdjęcia czy wizualizacje nie oddadzą prawdziwego uroku, potęgi i klasy tego cudownego domu :shock: . Oczywiście drobne zmiany są nieuniknione, bo każdy z nas ma swoje indywidualne potrzeby i priorytety a przy tym dochodzą gusta i guściki. Kwestia "smaku" nadaje w tym wypadku naszym domom niepowtarzalnego charakteru i swoistej unikatowości każdego Goździka z osobna Dzięki temu nasze Goździki są niby takie same a jednak różne, niby różne a jednak tak samo piękne, niby tak samo piękne a jednak z inną magię, niby z inną magią a jednak z tym samym klimatem stylu dworkowego, niby z tym samym stylem a jednak z innym charakterem... I tak można bez końca o tym naszym Goździku pisać. Mam nadzieję, że i Ty niedługo się tym pisaniem od nas zarazisz i wcale nie musisz czekać do rozpoczęcia prac na wiosnę, cdbeavis też jeszcze nie zaczął budowy a już ich dom żyje. To my jesteśmy tymi, którzy ożywiają dom, którzy sprawiają, że każdy z naszych Goździków ma swoją duszę i tak naprawdę "jego serce już bije" przed rozpoczęciem budowy.

betizamb - bardzo się cieszę, że do nas wreszcie wróciłaś, bo było nam tu z cdbeavis bardzo smutno bez Ciebie :( Tak więc już nas więcej nie zaniedbuj proszę ;) :D.

cdbeavis - a jednak się udało :D , nasza goździkowa rodzinka nie zawiodła :!:

Mario, Robin - a co z Wami Panowie? Dawno Was tu już nie było na tym naszym goździkowym forum.

Pozdrowionka!!!!!!!!!!!!!!
renako
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: renako »

Betzamb bardzo dziękuje za zaproszenie.Być może skorzystam,bo rzeczywiście w realu to nie to samo co na papierze.Trzeba mieć niesamowitą wyobraźnię i dobrze się wczytać w projekt.Zamierzaliśmy kupić projekt Rozmaryn z tej pracowni,ale zaczęliśmy się mu dokładnie przyglądać i okazało się że pomieszczenia są na 4 poziomach.Nawet do łazienki na parterze po schodkach.Być może znajdę Goździka gdzieś bliżej Warszawy.Wprawdzie 1,5h drogi to nie dużo ale trzeba wygospodarować sobie dzień czasu na taką przejażdżkę,a z tym u nas krucho.Bezpośrednie przejście do garażu jest bardzo wygodne.Nie trzeba wychodzić na padający zimą śnieg,wiejący wiatr,padający ulewny deszcz i na dodatek z zakupami.Wychodzimy z ciepłego auta i prosto do ciepłego domku.Teraz takie przejście mamy i powiem,że mało korzystamy z drzwi wejściowych.
ODPOWIEDZ