Projekt domu - Goździk
Re: Projekt domu - Goździk
A my planujemy ogrzewanie na ekogroszek, na razie mamy taki plan .Pozdrawiam
betizamb, a jaki robicie kominek? z płaszczem wodnym?
p.s. a gdzież Ty się koleżanko podziewała?
p.s. a gdzież Ty się koleżanko podziewała?

Ekogroszek też braliśmy pod uwagę ale mimo wszystko stanęło na pompie ciepła. Tak jak pisała Izucha - na początku jest wydatek ale jak się posumuje wszystkie sprawy to nie jest to taka kolosalna różnica... A wygoda nie do porównania.
Również zakupiliśmy projekt Goździk.Tak jak Mario mamy małą działkę bo 1000m2(30/32).Tak cudowny dom na pewno na działce 3000 czy 4000m2 prezentuje się sporo lepiej,ale dysponujemy tylko taką małą.Spodobał się nam w tym projekcie charakter dworku,rozkład pomieszczeń i możliwość zaadoptowania w przyszłości poddasza.Oczywiście(pewnie jak wszyscy) chcemy dokonać kilku zmian.Zrobimy przejście do garażu kosztem pokoju i zabudujemy podcień obok kotłowni(tak jak w projekcie Goździk 2).Dodatkowo chcemy powiększyć garaż,gdyż wydaje nam się za mały by swobodnie zaparkować dwa samochody.Zastanawiamy się również na powiększeniu małej łazienki kosztem wiatrołapu.Na poddaszu na razie będzie suszarnia a w przyszłości może jakiś pokój rekreacyjny.Zimą planujemy załatwić pozwolenie na budowę a wiosną ruszyć z budową więc piszcie swoje uwagi,będę wdzięczna.Pozdrawiam wszystkich budujących wg projektu Goździk.
renako - Gratulacje i witaj w naszym gronie
Ja podobnie jak Ty ruszam z budową na wiosnę. A jak trafiłaś na Ten projekt? Brałaś pod uwagę jakieś inne?
Pytam z ciekawości czy przypadkiem nie kroczyłaś podobną ścieżką tak jak np ja i Izucha 

My szukaliśmy domu parterowego,ewentualnie z poddaszem użytkowym,który miałby choć jeden pokój na parterze spełniający rolę sypialni.Teraz mieszkamy w domu (wybudowaliśmy go 6 lat temu) z sypialnią na górze i znudziło nam się skakanie po schodach.Braliśmy pod uwagę projekt Babie lato lub Rozmaryn (z poddaszem użytkowym) z tej pracowni.Oczywiście przejrzeliśmy też mnóstwo projektów z innych pracowni.W końcu decyzja zapadła i został Goździk.Będziemy budować pod Warszawą (powiat Pruszków),a tu z pozwoleniami dość długo schodzi więc bądźmy dobrych myśli,że do wiosny wszystko się uda pozałatwiać.
renako- z przyjemnością dołączamy się do cdbeavis, witając Cię w naszej "Goździkowej Rodzince"
. Fajnie, że nasze grono wciąż się powiększa i choć może nie ma nas tu jeszcze zbyt wiele, to jednak patrząc wstecz długo byłam tu sama a teraz - jak dobrze liczę - jest tu już nas ośmioro
. Mam przy tym nadzieję, że będziesz aktywną osobą na tym forum - bo teraz niestety, to chyba zostaliśmy już sami z cdbeavis (nasza koleżanka betizamb, też jakoś ostatnio nas zaniedbuje
, ale nie tracimy wiary, że do nas wróci
).
cdbeavis - planujecie na górze również ogrzewać pompą ciepła i robić podłogówkę? Na czym stanęło z oświetleniem góry - robicie zwykłe okna dachowe, czy jakieś lukarny?

cdbeavis - planujecie na górze również ogrzewać pompą ciepła i robić podłogówkę? Na czym stanęło z oświetleniem góry - robicie zwykłe okna dachowe, czy jakieś lukarny?
Tak jak wspomniałam na razie góry nie robimy. Może wstawimy 2 okna by doświetlić trochę suszarnię.Okna dachowe można dołożyć w każdym momencie,nawet za kilka lat,o ile nie jest wykończone poddasze gipsami.
Czy znalazłaś gdzieś (np.na innym forum) więcej osób,które budują dom wg tego projektu? Bo rzeczywiście 8 osób to trochę mało jak na całą Polskę.My dopiero zamówiliśmy projekt,będzie w środę i wówczas staniemy przed decyzją co zmieniamy.W tym tygodniu chcemy go oddać do adaptacji.
Czy znalazłaś gdzieś (np.na innym forum) więcej osób,które budują dom wg tego projektu? Bo rzeczywiście 8 osób to trochę mało jak na całą Polskę.My dopiero zamówiliśmy projekt,będzie w środę i wówczas staniemy przed decyzją co zmieniamy.W tym tygodniu chcemy go oddać do adaptacji.
,,renako''ja nie spotkałam więcej osób na innych forach którzy budują ten dom, zastanawiałam się także dlaczego jest nas tak mało,ale cóż może są i tacy którzy nie chcą się ujawniać
Odnośnie projektu my też z mężem mieliśmy pozostać tylko na wyszykowaniu parteru ale jak zobaczyliśmy gorę serce zabiło z wrażenia i pomysł zaświtał -robimy górę ,ale bez żadnych pokoików ścianek i takich tam , jedna przestrzeń ,tylko lazienka i jakiś barek
A propos korytarza prowadzącego do garażu, my zmniejszyliśmy łazienkę nie pokój ,uważam że i tak łazienka jest wystarczająca co do wielkości

A propos korytarza prowadzącego do garażu, my zmniejszyliśmy łazienkę nie pokój ,uważam że i tak łazienka jest wystarczająca co do wielkości
My w większej łazience chcemy umieścić wannę,prysznic,dwie umywalki,kibelek i bidet,więc pomniejszając ją na pewno nam się wszystkiego nie uda wcisnąć.Zmniejszony pokój będzie przeznaczony na gabinet ewentualnie pokój gościnny więc nie musi być duży.Betizamb na górze będziesz mieć barek i łazienkę czyli taki pokój rozrywkowy
?Pomysł całkiem niezły.