Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: cdbeavis »

Mario- nawet nie waż się zmieniać tego projektu! Jeżeli się wahasz (tak jak my do końca nie mięliśmy pewności) to polecam zobaczyć takie Cudo na żywo, nam rozwiało wszelkie wątpliwości , mało tego część zmian, które chcieliśmy nanieść na projekcie odrzuciliśmy bo po prostu te rozwiązania z Goździka są genialne! No i sam dom jest PIĘKNY!
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Mario, jak tam - wątpliwości rozwiane :?:
- A tak całkiem na poważnie, to jakie masz wymiary tej swojej działki (o ile chcesz się oczywiście podzielić z nami tą informacją)?
- Goździk, jest potężnym domem i jeżeli nie będziesz miał właściwych kształtów działki, to może faktycznie lepiej będzie zmienić ten projekt na jakiś inny mniejszy z użytkowym poddaszem. Choć szczerze mówiąc o zmianie projektu na inny, piszę z bólem; Bo Goździk to piękny dom z duszą dworkową - jednak, jak nie będzie miał trochę przestrzeni na zieleń i ogród, to z pewnością straci swój urok i magię :!:
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

Witam wszystkich po długiej przerwie,na pewno ciekawi jesteście co u nas słychać na budowie ,otóż prace trwają w dalszym ciągu przy dachu, po niedzieli będzie kladziona folia pod dachówkę. 8-)
Mario, myślę że jeżeli masz małą działkę to bezpieczniej będzie jeśli zmienisz projekt na mniejszy,to naprawdę duży dom i potrzebuje przestrzeni, ja mam działkę 40 arów, nie wiem jak dawno zakupiłeś projekt ,jeśli będziesz miał szczęscie to możesz wymienić na inny w tej pracowni,z ciężkim sercem to mówię bo jak się coś podoba na początku to trudno zdecydować się na coś innego .Jeśli masz jakieś wątpliwości to najlepiej jak byś zobaczył ten dom w realu.Moja znajoma ma jeszcze większy dom na 16 arach i wygląda nieżle więc.....?
Izucha jestem obecnie na etapie oglądania wnętrz w domach tylko co wyszykowanych przez moich znajomych ,aż głowa boli od tych pomysłów, oj trudno,trudno będzie zdecydować się nam na kolorki,glazurki itp. :) Już nie mogę doczekać się zdjęć wnętrz naszych Goździkow to dopiero będzie uczta dla oczu :D
izucha
Kierbud
Kontakt:

Mario, nie martw się, my mamy działkę 15a i dużo, dużo ziemi dookoła domu :) (mogłoby być nawet mniej, wcale nie wyglądałoby to źle).

betizamb- 40a to kawał ziemi, chyba będziesz miała wokół Goździka, park z prawdziwego zdarzenia z dębami, brzozami, wierzbami, alejkami, fontanną, oczkiem wodnym i okrągłym wjazdem... Pięknie ten Twój Goździk będzie się prezentował (jak prawdziwy dwór, co tam dwór- pałacyk).
- A jakie planujesz zrobić ogrodzenie, zastanawiałaś się już?
Mario
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Mario »

Wymiary mojej działki są nieznacznie większe niż minimalne dopuszczalne dla Goździka. Nie będę zmieniał projektu. Bardzo mi się podoba :D
Mam pytanie, czy na etapie wykonywania murów instalowaliście jakieś rzeczy do wentylacji? Dokąd wentyalacja odprowadza powietrze np. z kuchni?
izucha
Kierbud
Kontakt:

I tak trzymaj Mario! Kamień z serca mi spadł, że podjąłeś tą decyzję a nie inną ... Mam nadzieję, że wszelkie załamki i powątpiewania już za tobą. :D Nie wiem czy masz świadomość wielkości i powagi swojej decyzji oraz jej wpływu na naszą Ojczyznę a mianowicie - dzięki tobie POLSKA ZIEMIA będzie "upiększona" o jeden Goździk więcej! ;) Tym samym, jak widzisz stałeś się po części bohaterem narodowym, :o na którym ciąży poważne brzemie odpowiedzialności narodowej za piękno tej ziemi.

A tak całkiem serio i na poważnie - to fajnie, że będziesz budował Goździka, bo to świetny i piękny DOM! 8-)
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

No to super Mario że zdecydowałeś się na Goździka,tak to jest jak ten projekt w glowie zaświta to to wszystkie inne nieważne ,u mnie w okolicy ostatnimi czasy pobudowało sie dużo dworków więc nasz nie będzie taką perełką :) Ogrodzenie Iza mamy już kupione 380m ,są to panele z drutu gotowe z Leroay M, frontowe jeszcze nie wiemy z czego będzie ,może z kamienia?
Mario wentylację mamy grawitacyjną,każde pomieszczenie ma kratki wentylacyjne,są wyprowadzone przez kominki wentylacyjne na zewnątrz dachu,mąż musiał kupować je jak robią teraz dach.
Działka faktycznie jest duża wręcz za duża ogólnie cała mierzy przeszło hektar ale całej nie adoptujemy pod zabudowę zapracowalibyśmy się :lol: Posadzimy trawę i dużo drzewek ,planujemy 2 oczka wodne i altankę w lesie ze ścieżkami i miejscem na grilla i ognisko[to są nasze plany i marzenia na przyszłośc] :)
Na razie mamy szarą rzeczywistośc ,a na kolory musimy jeszcze długo , długo poczekać :)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

Witam!
Otrzymaliśmy już "wizualizacje". Niestety nie uwzględniają one póki co materiału i nie jest to wizualizacja fotorealistyczna ale kontrukcyjna. Robimy końcowe szlify jeżeli chodzi o okna i przystępujemy do dalszego etapu jakim jest usytuowanie domu na działce jak i próba wykonania rozplanowania przestrzeni do zagrodzenia.
Mamy na oku płot, który naszym zdaniem będzie pasował do tego domu
Obrazek
Mniej więcej taki.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Muszę się wam przyznać, że doznałam wstrząsu, jak zobaczyłam to zdjęcie domu z płotem :shock: - a to wszystko przez to, że zamiast przeczytać tekst dokładnie, to ja poszłam na skróty i przeczytałam jego początek i zajęłam się obrazkiem, myśląc że Goździka przerobiliście na taki właśnie dom, który nic nie ma z dworku (choć sam w sobie jest ładny). W konsekwencji swojego błędu - płot zupełnie ominęłam (a to o niego przecież chodziło :lol: ). Na szczęście gdy mój mąż wrócił z pracy wyprowadził mnie z tego wstrząsu i wreszcie odetchnęłam z ulgą :D UFF...
Tak więc gdy teraz już wiem o co w tym wszystkim chodzi i co mamy ocenić - zgłaszam się, jako pierwsza do odpowiedzi ;)
-Według mnie taki płot, trochę zniweczy klimat dworkowy i może trochę przyćmi jego magię...Wydaje mi on się trochę "zbyt ciężki". Przy dworku widzę raczej jakieś inne ogrodzenie, choć nie do końca wiem jakie; Może z delikatniejszym drewnem a może porośnięte jakąś zielenią ? Oczywiście mogę się mylić, bo każdy ma przecież swój smak i gust.
-Wychodzi na to, że temat "płotu" - to bardzo trudna sprawa i ciekawy problem do dłuższych rozważań i dyskusji :!:
maja355
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: maja355 »

Dobry wieczór!
Jestem też szczęśliwą posiadaczką projektu Goździk i jak wszystko pójdzie zgodnie z moimi oczekiwaniami to w m-cu IV lub V 2012r. rozpocznę budowę mojego wymarzonego domku. Widzę, że Ty już prawie kończysz budowę, Czy możesz zdradzić jaką kwotę pochłonął stan surowy budynku. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ