Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
betizamb
Murarz
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: betizamb »

jestem na forum i przed chwilą przeczytalam izucha Twój post i masz rację że z tym dachem jest coś nie tak..Otóż walczyliśmy od wtorku z błedem popełnionym przez murarzy.teraz nie będę pisała co śię stało ,opowiem wkrótce szczegółowo jak wyjdziemy z tej ,,katastrofy'' :oops:
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Trzymam kciuki,żeby się wszystko dobrze skończyło z tym waszym dachem; choć powiem szczerze, że zaczynałam się już zastanawiać czy nie jest fajnym pomysłem, to wasze rozwiązanie z dachem?!

- Bardzo mi się podobają te wasze "pałacowe" schody od frontu domu - też mi się marzą takie zaokrąglone kształty. Świetnie, że są takie szerokie. Wyglądają rewelacyjnie. GRATULUJĘ POMYSŁU !
izucha
Kierbud
Kontakt:

Od dłuższego czasu ciśnie mi się na usta pytanie: dlaczego w naszej pracowni DK nie mają pomysłu, żeby stworzyć Goździka II , czy jakiegoś Goździka bis ?
- W czym nasz Goździk jest gorszy od Babiego Lata czy Absynta? (Chyba tylko łazienką bez okna...)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

Betizamb-również 3mam kciuki za pomyślne rozwiązanie sprawy! i przychylam się do głosu Izuchy - schody rewelka
A teraz muszę oficjalnie podziękować Izie za umożliwienie dokonania "wizji lokalnej" Naszego Goździka! Jeszcze raz baaardzo gorąco dziękujemy zarówno Tobie jak i Twojemu Oblubieńcowi za poświęcony nam czas oraz za tak serdeczne przyjęcie gapiorów :)
A co do domku to hmm po pierwsze nie domek tylko DOM! nawet więcej Wielki DOM! :) ale jaki piękny!
Co do pomysłu z bawolimi okami to jeszcze się okaże ale po zobaczeniu cudownego dachu Goździka to już w sumie zastanawiamy się po co psuć taką ładną konstrukcję? No i jeżeli chodzi o pięterko to ja się zakochałem! Poprostu wstawiam bilard i darty i robie mini kino domowe z przynajmniej dwoma rzędami krzeseł jak w starych kinach z podnoszonymi siedziskami :)
Stwierdziliśmy też że nam okna w salonie takie duże to nie są potrzebne i że maks 150x150 wstawimy. Co do wykusza to rzeczywiście robi genialny efekt i jest na pewno ozdobą tego salonu ale.. nam nie będzie pasował.. i niestety chyba nas na niego nie stać.. ale za to będziemy mieli dworek z bali drewnianych! Poza tym nie może być tak że ma się wszystko :)
Muszę jeszcze dodać że jak miałbym się jeszcze raz zastanawiać nad wyborem projektu to.. hmm w sumie wolałbym jeszcze raz spotkać się z Goździkiem niż potem przez resztę życia pluć sobie w brodę że przecież mogło być tak pięknie :) a tu mam nadzieję że będzie! Wizualizacje za tydzień!
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

izucha- też się zastanawiam? po pierwsze dla czego nie ujęli chociażby zmian jakie dokonuje większość forumowiczów chociażby? No i dla czego nie chce przerobić Goździka na drewniany? :( Dlatego musiałem posiłkować się innym architektem.. :/
izucha
Kierbud
Kontakt:

Witam wszystkich a w szczególności cdbeavis (moją "goździkową" rodzinkę). Bardzo się cieszę, że mogliśmy się osobiście poznać, wymienić poglądami i spostrzeżeniami. Dzięki za piękne słowa o naszym domku oraz świetne i wyrażenie własnych emocji na temat potęgi GOŹDZIKA; Zdjęcia nie oddają rzeczywistego obrazu wielkości tego domu i jego "piękna", jak również nie pokazują prawdziwego kształtu i wyrazu dachu, który jest potężny i "dostojny". Bardzo mi się podoba wasz pomysł z kinem na poddaszu (przy okazji może można by było dorobić na seansach filmowych? :D ).
- Czekam z utęsknieniem na wasze wizualizacje!

betizamb - co u ciebie? czemu się nie odzywasz i nic nie piszesz? Dach da się na pewno poprawić; Jeżeli fachowcy zawalili, to będą musieli poprawić konstrukcję dachu na własny rachunek. Nie marnuj więc zdrowia i nie załamuj się. Pamiętaj - dacie rade, musicie ją dać!!! Wszyscy trzymamy za was kciuki - więc będzie dobrze! JESTEŚMY Z WAMI! ;)

Pozdrowionka
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

Witam ponownie!
Dziękuję że trzymaliście kciuki aby nam powiodło się z dachem,otóż juz jest poprawiony,murarze zrobili to na własny koszt,podnieśli wieźbę dzwigiem na 25 cm i doleli te brakujące cm.I wtedy daszek z tych wystawek zgrywa się z dachem głownym domu.Obecnie robione jest deskowanie dachu ciągle dokupuje kilogramy gwoździ i wiecznie ich mało i mało....
Pytaliście się jakie mamy wymiary okien ,tylne standart,z przodu jak w projekcie,tarasowe 2m.
Pozdrawiam wszystkich!Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
izucha
Kierbud
Kontakt:

Dzięki betizamb, że się odezwałaś - będę mogła spokojnie dziś spać, uff... Cieszę się, że się wam udało z tym dachem, tak szybko. Mamy w tym waszym sukcesie duży udział, bo przecież wszyscy trzymaliśmy mocno kciuki, no i się udało :D . Nie ma to jak "goździkowa rodzinka", na nas zawsze możesz liczyć.
W niedzielę razem z cdbeavis podziwialiśmy wasze piękne schody :shock: ... a dziś o nowy zachwyt przyprawia mnie ścianka nad tarasem :o :o :shock:
... Niemniej muszę zauważyć (jako samozwańczy "główny nadzorca i pionier goździkowy"), że okna od ogrodu masz zmniejszone, bo wymiar w projekcie jest 150X180 a wasze są w kwadracie 150X150 (tak jak nasze), normalny masz wykusz (wysokość 180 cm).
-Cieszę się, że idziecie z budową tak pięknie do przodu. My stanęliśmy ze swoim Goździkiem i nie wiem kiedy ruszymy dalej. Dzięki wam moje emocje znów żyją, dlatego bardzo wam dopinguję... i czekam z utęsknieniem na nowe wiadomości i koniecznie zdjęcia.
Nie długo będziemy na naszym goździkowym forum podziwiali, jak powstaje cudo z bali - więc szybko kończcie stan surowy gdyż na tapecie pojawi się "DOM cdbeavis" :D

Ps. czekam z niecierpliwością na zdjęcie łazienki z oknem :!:
Pozdrowionka ;)
Mario
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Mario »

Gratuluję wszystkim budującym postępów w budowie. Większość z Was rezygnuje z drugiego okna balkonowego i robi duże zwykłe okno w pokoju przylegającym do do salonu. Dlaczego? Jakie są zalety takiego rozwiązania.
Mam już kupiony projekt Goździka, ale naszły mnie wątpliwości. Mam działkę niecałe 1000m2. Czy to nie za mało na taki dom? Nie będzie to kiepsko wyglądać?
izucha
Kierbud
Kontakt:

Mario! Odrzuć wątpliwości w kąt - Goździk to świetny projekt, bardzo funkcjonalny rozkład parteru i fajne wymiary pomieszczeń. Przy tym możesz otworzyć sobie górę (tak jak betizamb) i masz świetny "schowek" a jak się wzniesiesz na wyżyny swoich fantazji możesz sobie na górze zrobić prawdziwe kino domowe (jak sobie wymarzył cdbeavis ) lub wstawić stół bilardowy (tak my sobie wymyśliliśmy ostatnio), możesz sobie też zrobić swój cichy azyl, który się przyda, jak będziesz chciał np. pomedytować o... (o czym chcesz). Zresztą co tu dużo gadać - jak postawisz już sobie tego Goździka, to z pewnością zakochasz się w nim bez pamięci (tak jak my) i nie będziesz absolutnie żałował, że kupiłeś ten właśnie projekt.
-Co do wielkości twojej działki, może nie jest zbyt duża na dom z "kółkiem", tj. z charakterystycznym dla dworków wjazdem w kształcie koła, ale jeżeli chodzi o sam dom to spokojnie, bez obaw - wymiar działki może być (chyba że masz działkę w kształcie długiego prostokąta, to wtedy bym się nie decydowała na taki typ domu, bo jest on faktycznie dużą bryłą).
- Jeżeli chodzi o rezygnację z drugich drzwi balkonowych, to sprawa dla mnie jest oczywista: lepsza ustawność pokoju i większe bezpieczeństwo (czym więcej drzwi - tym więcej sprawdzania przy wyjściu z domu) :D

Pozdrowionka

Ps. Fajnie Mario, że wróciłeś na forum, żeby tak jeszcze Robin wrócił i podzielił się zdjęciami swojego Goździka - byłoby już całkiem super!
ODPOWIEDZ