Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
betizamb
Murarz
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: betizamb »

Widzę ,,izucha'' ze tylko my tak prawdziwie wzięłyśmy do serca pisanie postów o naszym domku ,wiesz na początku kiedy wybralam projekt śledziłam wybor ,,Gożdzika'' przez innych inwestorów i o zgrozo zobaczyłam ze jest ich tak mało ,myślę sobie albo ten projekt jest do niczego ,albo ludziska nie znają się na pięknie staropolskich dworków, albo wykonanie jest b.drogie.Ale co tam najważniejsze że nam się podoba!Na obecną chwilę mogę stwierdzić że faktycznie jest dość drogi ,,izucha'' nie martw się że nie masz łazienki z oknem ,bedziesz miała cieplej kąpać się, moją z oknem przeznaczam na taką co w niej się pierze ,suszy ,myje po ciężkich pracach ogrodowych,na trzymanie środków czystości i takie tam inne.Prace budowlane zmierzają ku końcowi,zatem czas zastanawiać się nad wykończeniem, chciałabym i marzy mi się klimat taki trochę w stylu angielskim ,biale okna ze szprosami,biała stolarka wewnątrz,regipsy na scianach i tapety jak najmniej nowoczesności i błysku.bisko mnie jest postawiony dom Babie lato II,w środku jest b.nowocześnie i to mi jakoś nie pasuje do stylu dworku.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to kilka zdjęć naszego Goździka
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Jak fajnie, że tak szybko odpisałaś i dzięki za zdjęcia!
Domek super, szczególnie bardzo mi się podoba wejście z tymi łukami (my ze względu na oszczędności zrezygnowaliśmy z tych kształtów, trochę żałuję ale nie można mieć wszystkiego).
"betizamb" -macie przepięknie położoną działkę, te piękne brzozy i wasz Goździk - to będzie istna magia i bajkowy klimat.
Ciekawa ta wasza koncepcja likwidacji garaży, zyskaliście dzięki temu dużo powierzchni ale straciliście "schowek" na samochód -będzie zimą "odśnieżanko"...
-A tak na poważnie - to nie planujecie, żadnego garażu czy wiaty?
Macie podobnie, jak my zmniejszone okna na tylnej ścianie domu.
-A jak od frontu też robiliście zmiany wysokości?
Ja cały czas rozważam zmniejszenie wysokości okien w kuchni i co za tym pójdzie okien w pokoju. Jeżeli nie podniesiemy okien w kuchni to blat będzie zbyt nisko osadzony (robimy ogrzewanie podłogowe, więc trochę centymetrów z wysokości ucieknie). Tak więc w kuchni zamiast parapetów będzie blat.

Pozdrowionka!
Mario
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: Mario »

betizamb - piękna budowa. Mam pytanie o kolumny. Dlaczego kolumny od strony ogrodu są mniejsze , tzn. leżą na prostopadłościanach? Tak chcieliście? Czy wynika to z czegoś innego? Pytam, bo mam taki problem. W trakcie budowy postanowiliśmy zmienić ogrzewanie na podłogowe i żeby nie stracić wysokości pomieszczeń murarze podniesli trochę ścianę a właściwie strop. I mówią teraz, że w związku z tym cała górna część domu się podniosła i trzeba wymiary kolumn brać nie z projektu , ale z natury. I teraz czekam na fachowca od kolumn, żeby to wymierzył.
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witam!Dziękuję za miłe słowa ,,izucha'',faktycznie działka jest pięknie położona,nie mam blisko sąsiadów,tylko lasy lasy, no sami też nie jesteśmy nie myślcie że mieszkamy na głuszy,zabudowania są ale po drugiej stronie ulicy.,,mario'' kolumny nie są mniejsze po stronie tarasu to złudzenie,są tylko podniesione bo będzie przecież posadzka wylana ,a taras jest obniżony to ze względu na koszty obkładania płytkami,izolacji i takich tam ,zdecydowaliśmy się na kładzenie ,,wyrobow'' betonowych-to są takie deski z betonu imitujące drzewo,Dlatego te kolumny tak wyglądają,mamy też róznicę poziomów pomiędzy przodem budynku a tyłem ,musimy robić nasyp.Odnośnie wysokości budynku ponieśliśmy o 10 cm będziemy mieć 170 na wykończeniu,odnośnie okien w kuchni to nie pamiętam dokłanie ale coś było zmieniane,jak dowiem się to napewno napiszę,jutro rusza więźba mam nadzieję jak dopisze pogoda to na sobotę szykujemy ,,wianek''
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witam ponownie,wrzucam jeszcze troszkę zdjęć z budowyObrazek

Obrazek

Obrazek
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

izucha - proszę Cię o podesłanie jakichś namiarów do siebie na cdbeavis@poczta.onet.pl , w celu ustalenia daty możliwych "oględzin" Waszego Goździka.
A tak z informacji lokalnych: mamy już wykonawcę, który postawi nam domek z bali wg projektu goździk! teraz czeka nas tylko zmiana technologii w projekcie no i wprowadzenie kilku zmian na nim...
Zastanawiamy się nad wprowadzeniem 4 bawolich oczu na dachu od frontu i od tyłu. Generalnie najpierw naniesiemy je na wizualizację i zadecydujemy czy będzie to pasowało. Co o tym myślicie??
Mam pytanko odnośnie ogrzewania podłogowego - chodzi mi o szacunkowy koszt oraz o to czy kładziecie je na całej powierzchni domu czy może pomijacie niektóre odcinki??
Zastanawiamy się też nad użyciem pompy ciepła, ale póki co robimy tylko rozeznanie.
............
Już mam odpowiedź od 2 architektów, którzy się podejmą wykonania projektu wg goździka w technologii drewnianej z uwzględnieniem zmian.
Poza tym naniosłem już wstępnie bawole oka na wizualizacji i muszę jeszcze nad nimi popracować bo jakieś nie do końca fajne są ale myślę że będą wyglądały dobrze. Jak będę miał już finalną wersję to podrzucę Wam do wglądu :)
Zastanawiam się też nad przemieszczeniem skrytki kuchennej na przeciwległą ścianę, jednocześnie skróci to klatkę schodową no i myślałem żeby drzwi na klatkę dać od strony wiatrołapu.. Po pierwsze będzie osobne wejście na "strych" bez konieczności wchodzenia głębiej do domu a po drugie zmieszczę tam właśnie skrytkę :)
Ponad to chcę przesunąć ścianę od kuchni troszeczkę bardziej w stronę pokoju, jednak myślimy że jadalnia (nawet mała) dobrze żeby była w kuchni... No i jak już te wszystkie wymysły umieszczę na planie to też podeślę. Tylko że pewnie wyjdzie z tych przeróbek jakiś inny kwiatek niż goździk ale mam nadzieję że uda nam się zachować urok tego domku i zmiany nie będą wpływały na jego kształt aż tak bardzo.
Aha - a jak załatwiliście kwestię wentylacji w małej ubikacji no i w kuchni?
izucha
Kierbud
Kontakt:

Kilka dni nie zaglądałam a tu tyle fajnych nowości i zdjęć!
My planujemy zrobić schody ze spocznikiem, czy jak inni mówią z przystankiem - schody nie będą zbyt szerokie więc niech będą choć wygodniejsze do komunikacji, czy wnoszenia mebli. Dla was betizamb jest ta kwestia zapewne mniej istotna, bo nie robicie poddasza użytkowego (dzięki temu macie choć trochę kosztów mniej). Jesteś szczęściarą, że masz już schody - ja "bidulka" mam tylko drabinę a przy tym na moje nieszczęście mam lęk wysokości, więc byłam na górze zaledwie dwa razy. Góra robi faktycznie wrażenie ogromnej przestrzeni i chyba nie jest to "tylko wrażenie".
- A z której strony domu masz łazienkę z oknem?

cdbeavis- ten wasz dom to będzie takie cudeńko, że chyba będziecie mieli "korki" pod domem od gapiów, czekam z niecierpliwością na te wasze wizualizacje. Nasz Goździk ma styl dworkowy ale wasz "jedynak" to będzie prawdziwy DWÓR. A te bawole okna były i naszym marzeniem, jednak nasze możliwości finansowe sprawiły, że mogą to być niestety "tylko marzenia"... Chyba żeby jakaś wygrana w totka... I marzenia urzeczywistniam już następnego dnia po odbiorze kasy (tylko, jak na razie ciągle mam problem z celnością typowania cyfr, zawsze strzelam obok - ale nie poddaję się i ostatnio ciągle gram).

Ps. Coś ci nasi Goździkowi Panowie: Mario i Robin bardzo nas zaniedbują na tym forum; Choć przepraszam Mario czasami coś napisze ale Robin... ma duże zaległości :oops:

Pozdrowionka :D
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witam!Staram się zaglądać często na forum w miarę możliwości oczywiście, tak brakuję mi czasu praca ,szkoła dzieci no i ta budowa ciągle bieg i bieg,cieszę się że Ty izucha masz chociaż chwilkę aby odpisać.Pytasz się z której strony jest moja łazienka z oknem otóż jakbyś wychodziła ze swojej kotłowni do garażu to zaraz po lewej stronie,zrobię zdjęcia jak zdejmą mi stemple to zobaczysz jak nam to wyszło.A u Ciebie coś ruszyło z wykończeniówką,czy pomyślałaś o ogrzewaniu, na jaki piec decydujecie się,o kolorze stolarki,ile pokoi wyszło ci na gorze i ile okien musisz dachowych wstawic?
U mnie robią jeszcze dach ,w tym roku więcej nic nie zrobimy,na wiosnę ruszymy z hydrauliką i elektryką i z tynkami, na jesieni ....się okaże :) Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

betizmab: możesz mi zdradzić jakie wymiary mają okna w Waszym Goździku?? Chodzi mi o te frontowe oraz tylne.
A możecie się pochwalić jakie pompy ciepła chcecie zainstalować?
izucha
Kierbud
Kontakt:

tak sobie siedzę i oglądam domek betizamb i odkryłam, że to ''cacko'' będzie miało chyba jakieś inne rozwiązanie konstrukcji dachu nad wejściem i nad tarasem - mam rację?
ODPOWIEDZ