Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: izucha »

Ale robicie postępy w budowie - GRATULACJE! Z dachówką dom prezentuje się zupełnie w innej okazałości, staje się taki okazały i dostojny - SUPER! Dachówka z przodu domu wygląda jak karpiówka, ale nie jestem pewna? Kolor chyba bardziej miedziany niż kasztanowy? Deska czołowa raczej mahoń? Rynny czerwone?
- Nawet nie myślałam, że takie rzeczy jest tak trudno rozszyfrować ze zdjęć! Szybko proszę odpisz, jak to jest z tymi szczegółami. No i jeszcze jedna prośba: powiedz, w którym miejscu znajdują się pomieszczenia z 3,4 i 5 zdjęcia z dn. 8.11 (licząc od dołu), bo ciekawość mnie zżera :roll: .
Pozdrowionka :)
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

Iza ,dachówka i dodatki sa w kolorze ceglastym,dachówka matowa bez połysku,kolor faktycznie trudny do określenia na tych zdjęciach,może dlatego że jest zakurzona i w słońcu też inaczej prezentuje się.Te zdjęcia o które pytasz się ,to przejście z części głownej domu do gospodarczych pomieszczeń[po garażach],pozdrawiam
izucha
Kierbud
Kontakt:

Bardzo fajna jest ta wasza dachówka, też mi się bardzo podobają matowe. Taki matowy dach wygląda dostojnie a przy tym bardziej oddaje charakter stylu dworkowego. My nie skusiliśmy się na takie rozwiązanie ze względu na położenie działki i warunki klimatyczne u nas panujące, baliśmy się zielonych porostów na dachówce, czy mchu na dachu, jakie niestety niektóre domu koło nas mają a stoją raptem od około 2-3. U nas jest niestety duża wilgotność powietrza i bliskość lasu (to ostatnie jest akurat na szczęście zaletą położenia naszej działki). Tak więc nie można mieć wszystkiego ale to jest właśnie w życiu świetne i sprawiedliwe, bo dzięki temu wszystko ma swój jakiś magiczny i niepowtarzalny klimat. Dlatego też nasze domy, mimo że takie same a jednak różne, niby podobne a całkiem różne. To co je jednak łączy - to ich charakter, który im nadajemy przez serce i zaangażowanie, wkładane przy wybieraniu projektu, budowie domu, urządzaniu jego wnętrza, planowaniu i zakładaniu ogrodu.
TO DZIĘKI NAM NASZ DOM ZACZYNA ŻYĆ, BO MY JESTEŚMY JEGO SERCEM I ... KRĄŻENIEM. TO MY ODDAJEMY MU SWÓJ NASTRÓJ I CIEPŁO. TYM SAMYM NIE SAM WYGLĄD DOMU LECZ JEGO DUSZA, KTÓREJ MY DAJEMY TCHNIENIE - POWODUJE I SPRAWIA, ŻE DOM MA TEN MAGICZNY, PIĘKNY I NIEPOWTARZALNY KLIMAT PRAWDZIWEGO RODZINNEGO GNIAZDKA.
- Oby nam wszystkim starczyło zdrowia, sił, zaparcia i szczęścia, żeby ten nasz wymarzony dom był w całości TYM PRAWDZIWIE WYMARZONYM, czego sobie i wam z całego serca szczerze życzę.

Ps. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej niedzieli! ;)
betizamb
Murarz
Kontakt:

Jeszcze tydzień i mój Goździk będzie już gotowy,oczywiście stan surowy.Zamknę Pierwszy etap,,życia'' domu, nie wiem kiedy rozpoczniemy dalsze prace, ale póki co ciesze sie, że mogę patrzeć i podziwiać tak jak Ty Iza potęgę tego domu :) Pozdrawiam wszystkich którzy zaczną budowę w przyszłym roku, :) ;)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

A ja Wam trochę zazdroszczę że już macie swoje domki na takim etapie :) co prawda jeszcze długa droga do zamieszkania w nich ale.. Przynajmniej możecie już się poprzechadzać po pokojach i wyjść na kawę (z termosu) na taras.. ehh a ja tu kombinuję jak dom ustawić i jak ogrodzenie zrobić i wcale mi się ta sprawa nie rozjaśnia, wręcz przeciwnie. zaczynam chyba za dużo kombinować... Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalsze odsłony zdjęciowe Waszych Goździków! :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

betizamb - w jakim kolorze wstawiacie okna i czy ze szprosami, jak w projekcie?
cdbeavis - przeglądam te płoty i jak na razie, na nic specjalnego nie natrafiłam ale nie poddaję się i wciąż szukam. A jak wasze okna na poddaszu, uda się wam wstawić te bawole co planowaliście? No i kiedy wrzucicie, jakieś wizualizacje?

Pozdrowionka :D
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Obrazek

Tak jak już pisałem wcześniej wizualizacje są racze takie poglądowe a nie fotorealistyczne .. :(

I jak widać bawole oka średnio wyglądają.. Za mało miejsca - dlatego zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania
betizamb
Murarz
Kontakt:

Iza ,w planach mieliśmy wstawiać okna białe ze szprosami,ale po głębszym namyśle postanowiliśmy jednak wstawić brązowe,kolor jeszcze też nie wiemy jaki. :) Okna dachowe już kupiliśmy, na razie 2,pozdrawiam
izucha
Kierbud
Kontakt:

cdbeavis - no niestety chyba macie rację, że bawole okna w tym projekcie, nie mają i nie dają tego efektu, który chciałoby się mieć. Są jakby na siłę wciśnięte w ten dach. Dach w Goździku mimo swej niekwestionowanej wielkości, przez szeroki ganek ma zbyt mało miejsca na zastosowanie montażu tak dużych okien - a szkoda, bo są to piękne okna. Ale nie martwcie się tym wcale, bo bez tych okien i tak wasz dom będzie PRAWDZIWĄ PERŁĄ wśród Goździków!
Ps. A tak na marginesie na czym stanęło odcięcie poddasza od parteru - robicie po skosie, czy w kwadracie?
- Ja właśnie analizuję kwestię odcięcia z parteru wejścia na górę i nie mam pomysłu, jak to zrobić, żeby nie stracić przestrzeni a przy tym żeby było ładnie i funkcjonalnie :roll: :( .

Czekam na wasze pomysły i rady.
Pozdrawiam :)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

izucha - raczej w kwadracie, bo po skosie naszym zdaniem może być zniszczona właśnie ta przestrzeń... Najlepiej to zasymulować np jakimś kartonem? albo folią? Proponuję przeprowadzić takie doświadczenie. A z początkowych pomysłów zmiany klatki schodowej oraz przemieszczenia kilku ścian zrezygnowaliśmy po odwiedzinach Waszego Goździka. Bo po co zmieniać coś dobrego? :P
betizamb - a jakiego koloru tynki przewidujecie?
ODPOWIEDZ