Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
betizamb
Murarz
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: betizamb »

Jeśli chodzi o koszty to na pewno każdy z nas ma inne,zależy z jakich materiałów będzie budowany,ile sobie zażyczą fachowcy,ja jestem w trakcie kończenia dachu, na dzień dzisiejszy wydaliśmy prawie 200 tyś zł a jeszcze musimy zapłacić cieślom i za materiały przeważnie gwoździe i impregnaty
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

izucha - hmm muszę przyznać, że jak już byłem nastawiony na ten płot to teraz po Twojej recenzji chyba się waham :) Co prawda nie chodzi mi o odwzorowanie proponowanego płota a raczej o posłużenie się podobnym materiałem ale masz rację, może do końca nie pasować.. Marzy nam się murek z kamieni ale to jest raczej za drogie... Poza tym mamy jeszcze inny problem, nie możemy się jeszcze zdecydować ile terenu chcemy zagrodzić. Mamy za dużą działkę żeby całą objąć płotem. Mimo wszystko tak jak napisałaś nie jest to prosta sprawa..
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Witaj "maja" w naszej Goździkowej Rodzince!
Super, że też będziesz budowała ten piękny dom - jeden Goździk więcej. W razie "w" możesz na nas wszystkich liczyć, służymy chętnie szczerą radą. Dom w budowie jest niestety bardzo drogi i zależy od wielu szczegółów, których nie da się niestety zawsze przewidzieć na starcie budowy czy przed startem a przy tym dodatkowo dochodzi kwestia wyboru materiału, ceny robocizny, itd (dokładnie tak, jak wspomniała wcześniej betizamb). Tym samym różnice w kosztach budowy mogą być całkiem spore a nawet ogromne. Moje koszta były dużo, dużo wyższe niż miała betizamb, więc lepiej się tym do końca nie sugerować ;) .

- betizamb, jak tam roboty dachowe? Czy już kryją wam dach? A no właśnie, nic nam jeszcze nie pisałaś, jaki materiał kładziesz na dach, no i jaki kolor wybrałaś. Rzuć proszę jakieś nowe zdjęcia, bo teraz wszyscy żyjemy budową twojego Goździka :)

-cdbeavis, rozpoczęłam poszukiwania ogrodzeń do naszych dworeczków, jak coś znajdę ciekawego i w miarę taniego, to rzucę linka, choć do waszego Goździka to musi być coś całkiem specjalnego. Tak więc trzeba więcej czasu na to poświęcić.

- Goździkowa Rodzinko! Poszukajmy może płotów - RAZEM! Będzie szybciej i ciekawiej a przy tym, zwiększymy sobie wzajemnie szanse na znalezienie czegoś fajnego i oryginalnego :ugeek:
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witajcie,, Goździkowicze!''
Fajnie że coraz więcej jest nas na forum i coraz częściej piszemy posty,dziękuję ,,izucha'' że myślami jesteś wciąż z naszą budową,oczywiście że wstawię zaraz zdjęcia mojego dachu no i tej łazienki z oknem ,kolor dachówki mam nadzieję ze wkrotce zobaczycie na zdjęciach,wczoraj z mężem ustaliliśmy że wstawimy okna dachowe na razie dwa aby rozjaśnić poddasze :) A oto nowe zdjęcia, zapraszam do oglądania :D Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
izucha
Kierbud
Kontakt:

Świetne zdjęcia!
Dzięki betizamb za tę przyjemność, jaką sprawiłaś mi tymi fotkami twojego CUDA. Zrobiłaś fajne ujęcia, dzięki czemu lepiej widoczna jest potęga tego domu i rzeczywista wielkość. Odeskowany dach prezentuje się świetnie, jak przyjdzie dachówka, to chyba popadamy z wrażenia :D . Twój Goździk prezentuje się niesamowicie, normalnie przyprawia mnie o zachwyt, szczególnie z powodu wykończenia ścianek i stropu nad tarasem oraz wejściem frontowym. Ja w tym miejscu nic nie mam zrobione i ogarnia mnie z tego powodu czarna rozpacz, bo wydaje mi się cały czas, że jest to zrobione przez mojego wykonawcę dziwnie i chyba jakoś nie tak - choć on twierdzi, że wszystko jest w najlepszym porządku, bo wykończenia zadaszenia są to inne prace niż budowa ścian zewnętrznych i wewnętrznych budynku oraz stropu. Tym samym sugeruje mi grzecznie, że powinnam mu dodatkowo dopłacić za wykonanie tych prac, bo nasza umowa budowy domu nie zawiera tego elementu - a ja uważam inaczej, widział ten dom na zdjęciach, miał projekt w ręku, podpisaliśmy umowę na budowę całego domu z użytkowym poddaszem wraz z dachem, została określona ogólna kwota za dom, z podziałem tej kwoty na określone etapy prac (w ogólnym nazewnictwie etapów prac), więc wydaje mi się, że nie powinnam mu już nic dopłacać. Jednak mogę się mylić :roll: .
Pomóżcie proszę co mam z tym fantem zrobić i napiszcie, jak wy rozwiązaliście ten problem.
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witaj ,,izucha''dziękuję bardzo za miłe słowa odnośnie mojego Goździka'',Twoj też jest śliczny , masz rację że Twoj majster Cię wyrolował brzydko mówiąc ,powinien to wykonać bez żadnych dodatkowych dopłat,nasi fachowcy do wiadomości dostali 36 tyś za postawienie bez więźby oczywiście nie wiem czy to dużo czy mało takie są u nas mniej więcej ceny. Moim zdaniem powinnas domagać się od niego wykonania tych prac ,tak podpowiada mi moj mąż ,bo on pracuje w branży budowlanej więc orientuje się w tych tematach.NIe daj się oszukać i drąż temat ,masz umowę więc prawo jest po Twojej stronie ;)
maja355
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: maja355 »

Dobry wieczór!
Jak przeglądam te budowane goździki, to jestem pod niesamowitym wrażeniem; domy naprawdę prezentują się wspaniale.
Dziękuję za otrzymane informacje dot. kosztów Na bieżąco będę obserwować Wasze poczynania, a jak u mnie się coś ruszy, to też dołączę fotki.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Witam wszystkich forumowiczów w ten piękny i słoneczny Dzień Niepodległości!
Jak miło tak w domu poleniuchować, nic nie robić, popijać kawkę, smakować ciasto, wylegiwać się w fotelu i MARZYĆ...
Tak bardzo chciałabym już ruszyć z dalszą budową Goździka, urządzać go i rozkoszować się nim, oraz upajać się w nim magicznym klimatem domowego ogniska. Nie wiem czemu tak jest i skąd się to we mnie bierze, ale jestem przekonana, że ten uroczy dom wniesie w życie mojej rodzinki samo szczęście. Tak bardzo kocham ten nasz dom, że tęsknię za nim i za jego magicznym ciepłem, które się w nim już dla nas przyjemnie tli. Jest mi w nim tak dobrze, że nawet nie dokucza mi żaden chłód powietrza panujący na dworze ani przeciągi przemykające przez pomieszczenia wewnątrz domu. Ten dom jest moją miłością, którą chcę pielęgnować i o którą chcę dbać, którą chcę się rozkoszować, i upajać BEZ KOŃCA!
- Może właśnie dlatego czuję z wami Rodzinko Goździkowa taką dziwną i silną więź. Wydaje mi się, że macie podobne odczucia, jak ja i że dla was, tak samo jak dla mnie, ten DOM i marzenia z nim związane, są cudownym, niesamowitym oraz rozkosznie zatykającym dech w piersiach przeżyciem. Tym samym mimo, że jesteśmy dla siebie kimś obcym - stajemy się dla siebie kimś bardzo bliskim.

- Czyż nie jest to jakaś magia i czary, tego naszego bajkowego Goździka????
izucha
Kierbud
Kontakt:

betizamb, tak jak przeczuwałam i zresztą tak jak i ty pisałaś - u mnie portyk jest źle zrobiony, ale na szczęście da się z tego wyjść. Kontaktowałam się z pracownią DK i dostałam odpowiedź, że zamiast niewylanego stropu (którego niestety nie da się już zrobić) trzeba będzie zrobić lekką konstrukcję z płyty OSB i dopiero później wymurować ściankę frontową. Tak więc jestem już spokojniejsza o ten mój bajkowy domek. Schody na wejściu będę robiła podobne do twoich, bo się tymi twoimi zachwyciłam na całego. Co do zdjęć z twojego wnętrza domu, to się pogubiłam, nie wiem skąd u ciebie wyszło tyle korytarzyków i te dwa filary (czy to są pomieszczenia w miejscu garażu?). Może mogłabyś koleżanko oprowadzić nas po tych swoich zakamarkach?
Ps. A w łazience z oknem, będziesz miała wannę? Ta twoja łazienka jest chyba troszkę mniejsza niż w projekcie - mam rację?
- Tak czy inaczej tą łazienką, górujesz szczęściaro nad nami. :D
betizamb
Murarz
Kontakt:

Witaj ,,izucha'', jedynie na Ciebie można liczyć na tym forum,zawsze dla wszystkich masz czas .Cieszę sie ze wyjaśniła się sprawa z Twoim małym ,,daszkiem'' ,możemy spać spokojnie.Pytasz się mnie o korytarz w naszym domu,faktycznie jest trochę długi, ale żadnych filarów nie ma!łazienka ta duża obok sypialni też jest mniejsza bo zabraliśmy z niej 1,20 na ten właśnie korytarz.W tej z oknem, wanny nie będzie tylko prysznic,pralka ,suszarka i takie tam środki czystości,
Wstawiam nowe zdjęcia domu już z dachówką ,chciałaś Iza zobaczyć jaki mamy kolor to dla Ciebie :D Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ