Nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć ile zapłaciłem za centralne ogrzewanie, bo kosztorys wykonawcy obejmował instalację wod-kan i CO. W sumie zapłaciłem 23.000 brutto. W tej cenie miałem robociznę wraz z materiałami, kotłem oraz grzejnikami. Kocioł, który mam zamontowany to kondensacyjny kocioł gazowy Immergaz Vitrix Zeus 26, natomiast grzejniki są firmy Perfekt.
Jeśli chodzi o instalację centralnego ogrzewania chciałbym dodać, że ogrzewanie podłogowe mam nie tylko na parterze.

Proponuję jeszcze raz przemyśleć kwestię podłogówki w pomieszczeniach, gdzie będziecie spać, gdyż podłogówka nie jest do nich zalecana. Ma ona dużą bezwładność tzn. wolno się nagrzewa, ale też długo oddaje ciepło. W ten sposób pozbawisz się możliwości szybkiej korekty temperatury w tych pomieszczeniach. No chyba, że będziesz instalował w każdym pomieszczeniu sterownik, ale to już znacznie podnosi koszty, a poza tym sterownik bardziej pozwoli utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniu niż ją szybko korygować. W przypadku grzejników nie ma z tym problemu, gdyż całą sprawę załatwia termostat na głowicy grzejnika. Moim zdaniem kolejnym argumentem przemawiającym za instalowaniem grzejników w sypialniach jest to, że jeśli położysz na posadzkę panele, to niezależnie od tego co twierdzą ich producenci, słabo współpracują z ogrzewaniem podłogowym. Mój znajomy zdecydował się na takie rozwiązanie i w sezonie grzewczym na poddaszu ma temperaturę niższą o 2 stopnie w porównaniu z parterem. Oczywiście można ustawić wyższą temperaturę na górny obieg, ale wiąże się to też z większym zużyciem gazu. Teraz mówi, że żałuje i gdyby jeszcze raz budował, to w sypialniach zamontowałby grzejniki. Pamiętaj też, że instalatorzy polecają montaż podłogówki w całym domu, gdyż zarabiają na tym dużo więcej niż na grzejnikach. Pozdrawiam.