Dziękuję za wszystkie miłe słowa na temat naszego Bławatka:)
Bob, trudno mi odpowiedzieć ile domek nas kosztował do tego momentu, bo wszystko działo się niemal jednocześnie. Jak ekipa budująca dom od nas wyjeżdżała to my już mieliśmy popłacone i zamówione kolejne materiały ( nawet panele na podłogę) a w domku szalała już ekipa hydraulików.
Na nasz dom wydaliśmy 165 000 zł - w tej kwocie dom jest gotowy do zamieszkania. Tzn. są wszystkie instalacje ( woda, gaz, prąd, alarm), gotowe wszytkie pokoje ( pomalowane ściany i położone panele), gotowe wszystkie łazienki ( płytki, wanny, prysznice i toalety), kupiony piec grzewczy. Wszystko, co potrzebne do zamieszkania. Oczywiście dopiero zaczynamy wykończeniówkę, ale mamy już wszystko kupione, dlatego mówię, że to już niejako wszystko jest, bo mieści się w tej kwocie. Z wydatków przed zamieszkaniem czeka nas już tylko zakup mebli kuchennych i opłacenie hydraulika, który zamontuje nam piec.
No, ale meble to już inna historia.
Do budowy domu w systemie kanadyjskim przekonały nas przede wszystkim dwie rzeczy: po pierwsze krótki czas realizacji. Nie ma tu konieczności czekania aż coś wyschnie, stwardnieje, odparuje itp, itd...
A druga sprawa to niskie koszty utrzymania takiego domu. Dowiadywaliśmy się z trzech niezależnych źródeł, jaki jest koszt ogrzania takiego domu. Podkreślam, że osoby, które pytaliśmy nie znają się ze sobą i są to niezależne opinie. Wszyscy niezależnie pytani o koszt odpowiedzieli, że za gaz, którym ogrzewali dom, wodę i na którym gotowali za cały rok płacą około 2000 zł. Pokładamy wieeelką nadzieję w tym, że i u nas tak będzie:) Że to faktycznie taki ekonomiczny i ekologiczny dom.
Nasz wykonawca długie lata najpierw budował takie domy w USA - tam się tego "u źródeł" nauczył, a teraz ma własną firmę działającą na terenie kraju. Myślę, że dlatego poszło mu to tak sprawnie. Jego wielką też zaletą jest to, że faktycznie szanuje pieniądze klienta - dba o jak najlepsze i mądre wykorzystanie materiału, który ma dostarczony na budowę. To też obniża koszt. A widziałam też na innej budowie zupełnie inne podejście, koszty też od razu były inne:/ Podaję namiary na naszego wykonawcę: Robert Marszałek 602 61 41 02 - jakby co w rozmowie z nim powołajcie się na Grzegorza Adamczyka, po znajomości zawsze lepiej ( my też byliśmy z polecenie):) Poza tym to wyjaśni skąd macie jego prywatną komórkę
Oczywiście raz jeszcze muszę podkreślić, że bardzo dużo na budowie zrobiliśmy sami, stąd taki koszt budowy. Ale naprawdę się da:) Jeśli bardzo ważne jest dokładne podliczenie takiego podstawowego kosztu budowy, to poproszę męża, aby to zrobił w niedzielę ( obecnie to jedyny czas wytchnienia) . Mam nadzieję, że jakoś już pomogłam wstępnie.
Pozdrawiam Wszystkich!
Marta