Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: cdbeavis »

Izucha - tak dach też będą Oni wykonywali łącznie z pokryciem gontem drewnianym, także jeszcze z dobry miesiąc sobie u nas posiedzą :P
Georg - dzięki za miłe słowa! i rzeczywiście jest to forma mojej samorealizacji :) a nawiasem mówiąc goździk Izuchy też mi przypadł baardzo do gustu ale jak już sobie postanowiliśmy z żoną wcześniej że nasz dom będzie drewniany (właśnie ze względu na naturalne pochodzenie surowca) to już tak zostało.
Ale w tym całe piękno że niby to samo a jak różne :)
Na jutro mamy zaplanowany transport drugiego tira z materiałem a w międzyczasie podprowadziliśmy wodę do domu :)

Pozdrawiam wszystkich i niebawem nowe fotki!
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Obrazek

Obrazek

Powyżej zdjęcia z nowym materiałem :)
Na pierwszym planie widać dwa "mniejsze słupy" średnica mniejszych to prawie 45 cm więc całkiem całkiem, większe są o jakieś 5-7 cm grubsze. Jeszcze się ważą losy filarków i zdecydujemy gdzie jakie damy.
wanda
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: wanda »

Witam Goździkową Familię ;)

Cdbeavis- jestem z Ciebie dumna , w takim ferworze walki nie zapominasz o Nas , i rozjaśniasz nam codzienność cudnymi pełnymi ciepła i Twojej radości zdjęciami-DZIĘKI :)
Imponująco to wszystko wygląda -sielski obrazek ,drzewa zieleń i ,,Perełka drewniana"- ta jasność drewna rewelacyjnie współgra z tą soczystą zielenią i błękitem nieba - nie trzeba być nawet wielkim romantykiem , aby wyobrazić sobie jak cudnie będziecie się czuli pijąc poranną kawę na tarasie , a w powietrzu będzie przeplatał się zapach zieleni i drewna-bajka ;)
Kibicuję , trzymam kciuki i dziękuję

Pozdrawiam
Wanda
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Witam wszystkich! Nie mam ostatnio czasu na pisanie ale z przyjemnością tu zaglądam z nadzieją na świeże relacje i zdjęcia :) . Szkoda tylko, że jak na razie mało osób rozpoczęło budowę swojego wymarzonego domu. Już sobie wyobrażam co tu się będzie działo, jak cała nasza grupa rozpocznie prace budowlane ;) . Cieszę się, że o mnie pamiętacie i ciągle mi kibicujecie - dzięki temu roboty idą u mnie na budowie pełną parą. W najbliższym czasie moje Goździkowe Gniazdko zostanie już zasiedlone - wicie gniazdka praktycznie jest już zakończone i teraz przechodzimy wreszcie w etap urządzania :D.

cdbeavis- dwór staje się coraz bardziej okazały a słupy robią szczególne wrażenie (są potężne i piękne) :) . Tak się przypatruję zamieszczonym przez Ciebie zdjęciom i wywnioskowałam, że chyba zrezygnowałeś z dwóch okien w kuchn, na rzecz jednego dużego okna - mam rację, czy się mylę?

Wandziu widzę, że nie tylko ja jestem romantyczką na tym forum - mam w Tobie super kompana. Tak trzymaj marzenia i "bujanie w obłokach" to jest wielki dar, który nie dany jest wszystkim. Dzięki patrzeniu na świat właśnie w taki sposób - można poczuć prawdziwy smak szczęścia, docenić i cieszyć się tym co mamy a przy tym można naładować pozytywną energią swoje akumulatory, dzięki czemu łatwiej jest przepchnąć zmartwienia na bok i krzyknąć: KOCHAM CIĘ ŻYCIE!

Georg - dzięki za to, że tak dopingujesz mojemu Goździkowi, dzięki tej Twojej pozytywnej energii wysyłanej w moim kierunku prace u mnie idą jak burza. Możesz liczyć na całą moją wiedzą w zakresie "Goździkowej roboty".

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i czekam na Wasze wpisy i opisy ;) :) .
cdbeavis
Majster
Kontakt:

HEJKA!
Wanda: dzięki za słowa jakie kierujesz do Nas, nawet nie wiesz jak to pomaga w ciężich chwilach!
Ja poprostu uwielbiam dzielić się z Wami naszym dziełem i tym co się w okół tego dzieje.
Szczególną uwagę chciałem tutaj zwrócić na prekursorkę Goździowej gawiedzi Izuchę! która dzielnie niczym lodołamacz forsuje nam wody i pokazuje co i jak po kolei się odbywać powinno!
Izucha - szczerze mówiąc to nie mogę się doczekać wzyty u Was w już skończonym domku! tak w pełni móc podziwiać Wasze "Dziecko" to by było! Może będziemy mieli iedyś sposobność aby tego dokonać!?
Co do słupów (że ta ordynarnie zejdę na ziemię:P ) To właśnie będziemy rozważali z Góralami jakie mają być. Dzisiejszy wieczór będzie Ojcem i Matką owych słupów! :) 3majcie kciuki żeby były jak najokazalsze! :)
Pozdrowionka!
georg
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: georg »

Witajcie
Cdbeavis nie masz racji, izucha nie jest jak lodołamacz, jemu w końcu zabraknie paliwa i może pływac tylko po oceanach a izucha, mam wrażrnie, raz kruszy lody a innego razu skutecznie przedziera się przez dżunglę, torując drogę.
Trochę nawiazuję do jednego z rozwiązań zastosowanych przez izuchę. Dotyczy to kolumn. Ich kształ wpływa na postrzeganie Goździka. Wraz żona ogladaliśmy wiele kolumn i widzieliśmy jak mogą one zepsuć architekturę domu lub wprost przeciwnie (izucha dzięki, my już jesteśmy pewni, że będzie świetnie).
Cdbeavis trzymam za Ciebie kciuki (mimo że to przecież Twój dom i teoretycznie nic mi do tego) i już jestem ciekaw jak w swoim klimatycznym, drewnianym domu zaranżujesz kolumny. Betonowe są gotowe, i można łatwiej wybrać (przynajmniej dla mnie) a Ty będziesz jak widzę wraz góralami twórcą kształtu przed Twoim wejściem. Tak więc drobna prośba, jak będziesz miał gotowe wejście pochwal się zdjęciem. Tak przy okazji pytanie do Ciebie czy także na podłogi planujesz drewno?
Pozdrawiam wszystkich.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Izucha specjalnie dla Ciebie zdjęcie z oknami w kuchni :)
od środka -> tak prawa strona jest troszekczę wyżej.
Obrazek

i na zewnątrz
Obrazek

a teraz trochę środka :)

Obrazek

i na koniec jeszcze kawałek garażu

Obrazek

Co do słupów to Georg - oczywiście jak tylko postawią je i będzie już jakiś efekt to podeślę zdjęcie :)
Dumaliśmy z góralami i wymyślaliśmy i stanęło na naturalnej ich formie. Mniejsze pójdą na front a na tył większe i jednocześnie naznaczone różnymi wykwitami typu wybrzuszenia :)
Czas upływa domek rośnie i na przyszły tydzień zaczynają więźbę układać zaraz po stropie :)
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i czekam na relacje z Waszych wyczynów tudzież przemyśleń pytań i propozycji!
Kolbe
Żółtodziób
Kontakt:

Post autor: Kolbe »

Dla zainteresowanych przejściem do kotłowni wewnątrz domu informuję ze da się to zrobić. Ja zmniejszyłem nieco łazienkę i pokój i w ten sposób zrobiłem korytarz do garażu. Dom się dopiero buduje ale myślę że to jest dobry pomysł.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Post autor: izucha »

Witam serdecznie Goździkową Rodzinkę a szczególnie gorąco moich przyjaciół cdbeavisa i georga, którzy do łez rozbawili mnie Swoim twórczym odlotem i pomysłowością w określeniu mojej osoby. No muszę przyznać Panowie, że wznieśliście się na wyżyny fantazji w swoich porównaniach :), tak wysokich not w ocenie mojego zaangażowania na tym forum absolutnie się nie spodziewałam :D. Za miłe komplementy bardzo dziękuję :) - ale chyba mnie przeceniacie.
cdbeavis - zdjęcia są zachwycająco piękne. Muszę przyznać, że kamień z serca mi spadł, jak zobaczyłam to zdjęcie z oknami w kuchni, bardzo się bałam, że macie jedno duże okno od strony frontowej (zamiast dwóch mniejszych) - a tu jeszcze niespodzianka: trzy okna :) . Nie martw się, że nie masz wykuszu to Wasze rozwiązanie z dwoma oknami na "wykuszowej ścianie" wygląda rewelacyj nie. Macie prawdziwie bajkowy dworek a do tego ta zakładka z bali na narożach domu - REWELACJA!!! Czekam z niecierpliwością na te słupy - fajnie, że nie będą obciosane w kwadrat.
georg- jestem już na finiszu "przeprowadzkowym' i już nie mogę doczekać się kiedy będę na dobre tylko "tam" a nie jak teraz "tam i jeszcze wciąż tu". ;) Praktycznie dom mamy skończony - nasza ekipa robi obecnie podbitkę. Elewację, taras i ganek wykończymy w późniejszym czasie (za rok albo i więcej) jednak jest to mało istotne w tym momencie, czasami nie można mieć wszystkiego na raz - to też ma swoje plusy. Dzięki temu będę miała kilka porcji radości zamiast jednej porcji. Trzeba we wszystkim szukać pozytywów :D ;).
Kochana Goździkowa Rodzinko - jestem bardzo szczęśliwa, bo mam wreszcie swojego wymarzonego Goździka. Mi się już udało spełnić w części marzenia - mam swoje gniazdko, zostało jeszcze jedno - stworzyć ciepło prawdziwego domowego ogniska. Oby tylko zdrowie dopisało i zobowiązania finansowe nie pogrążyły, to będzie wszystko ok! No i może jeszcze tylko jednego będzie mi brakowało - tej "szósteczki" w lotto ;) .
Pozdrowionka :) .
wanda
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: wanda »

Witam Rodzinko ;)

Dawno tu nie zaglądałam i jak widzę nie tylko ja :( , ale mimo to dostrzegam galopujące zmiany w realizacjach wymarzonych ,,Goździków''
Izucha nie dziw się tym pieśnią nad Twoją osobą jesteś uosobieniem ,,dobrego aniołka'' tej Rodzinki , gdyby nie Twój entuzjazm wielu z nas by się podłamało , a tak zawsze można wrócić do opisu relacji którymi nas rozpieszczałaś i udowadniałaś ,że jak bardzo bardzo pragniemy to i góry przeniesiemy ;)
Tak więc Ty i Twoi najbliżsi możecie cieszyć się już swoim wymarzonym upragnionym Godzikiem GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam również ekipę górali - czekamy na tą ,,drewnianą perełkę''

Cieplutkie pozdrowienia
Wanda
ODPOWIEDZ