Projekt domu - Goździk

Porozmawiajmy na temat projektów. Dedykowane wątki dla każdego projektu Domowych Klimatów.
izucha
Kierbud
Kontakt:

Re: Projekt domu - Goździk

Post autor: izucha »

reanako - masz rację co do przejścia z garażu, jest to super sprawa i w mojej ocenie nie jest warto rezygnować ze zrobienia tego przejścia. Jednak uważam, że jest jeden wielki minus rozwiązania tej kwestii, która została zaproponowana w Goździku II a mianowicie zrobienie przejścia kosztem najładniejszego i najbardziej ustawnego pokoju. Kiedy ja z moją rodzinką rozważaliśmy kwestię zrobienia przejścia z garażu to wpadliśmy na pomysł, żeby zrobić korytarz na 90 cm szerokości i zabrać po 45 cm z pokoju i łazienki, tym samym praktycznie zarówno wielkość łazienki i pokoju nie straciłaby zbytnio na ogólnym wymiarze i wyglądzie. Niestety nasz projektant odwiódł nas od tego pomysłu i teraz chyba trochę żałuję, że go posłuchaliśmy, choć teraz też nie jest źle - mamy zrobione przejście przez pokój przy kotłowni, który w przyszłości ma pełnić rolę garderoby + pralnio/prasowalni i uważam, że jak dla nas jest to również fajne rozwiązanie, które ma wiele plusów.

cdbeavis- dzięki za link, zaraz przechodzę do lektury :D Pozdrowionka ;)
renako
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: renako »

My pozostaniemy przy przejściu zaproponowanym w projekcie Goździk II.Tylko zastanawiamy się jakiej szerokości ma być ten korytarz by był wygodny w użytkowaniu.Chyba te 90cm to trochę za mało.
izucha
Kierbud
Kontakt:

betizamb - my też planujemy taką podłogę w tych właśnie ciepłych beżowych kolorach. Na wizualizacji, jaką zrobiła nam nasza projektantka - salon i korytarz prezentował się świetnie. Ale mam nadzieję, że znajdę jakieś promocje cenowe, bo 150 zł za m2 to trochę drogo. Powiedz mi czy już zdecydowaliście się na jakiś konkretny kominek? - My szukamy czegoś w stylu angielskim i marzy mi się przy tym model kominka z zaokrąglonym kształtem szyby (model Vario). No i cały czas wałkujemy temat schodów, tj. czy zamykać górę przed schodami na dole czy też zostawić tą przestrzeń otwartą i wysunąć reprezentacyjnie schody do przodu...
Oj betizamb szkoda, że mieszkasz tak daleko ode mnie, łatwiej byłoby nam przegadać wiele tematów z wykończeniówki wnętrza, bo mamy podobne gusta i smaki a tak zostaje nam tylko komputer - ale dobrze, że mamy choć taką możliwość :D ;) .

cdbeavis - a Wy już zastanawialiście się nad podłogą i kominkiem w Waszym cudeńku z bali? :)
izucha
Kierbud
Kontakt:

cdbeavis - ze specjalną dedykacją dla Was

Obrazek
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

Izucha''szkoda ze tak daleko jesteś,ale zostaje zawsze nam ten portal ;) Nie umiem doradzić Ci odnośnie tych schodów ale wydaje mi się ,ze skoro robisz drewniane to i tak będą ładne ,więc możesz je otworzyć nie zamykać.Jeśli chodzi o trawertyn ,owszem jest taniej na allegro 139zl ale dochodzi przesyłka i na jedno wychodzi ;) ,ale można i trzeba szukać dalej ,mamy czas. :) Kominek też podoba mi się w stylu angielskim ale nie mam jeszcze dobrej koncepcji i na razie przemilczę ten temat :).Renaco,''jak wcześniej wspomniałam my wydzieliliśmy korytarz łączący dom z cz.garażową z łazienki ,szerokość jego wynosi 1m i w zupełności wystarczy :) Zgodnie z obietnicą dodaję nowe zdjęcia :D Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
betizamb
Murarz
Kontakt:

Post autor: betizamb »

A może spodobają się Wam takie ogrodzenia! :) Obrazek

Obrazek
izucha
Kierbud
Kontakt:

Cześć betizamb!
- Ogromnie miłą niespodziankę sprawiłaś nam tymi "świeżutkimi" zdjęciami :o . Wyczekiwaliśmy z cdbeavis już z wielkich utęsknieniem tych zdjęć od Ciebie, no i WRESZCIE SĄ :D :D :D. Wielkie dzięki :!: Masz bardzo fajny, duży teren koło domu, tak więc będziesz mogła sobie ten swój piękny dom dodatkowo jeszcze upiększyć ogrodem. Twój Goździk w zieleni ogrodu dopiero będzie prawdziwie bajkowym klimatem! Już sobie wyobrażam, jak będziesz miała pięknie, jak uda ci się zachować ten magiczny dworkowy styl - a na pewno Ci się uda, tego jestem pewna ;) ! Też planujemy zrobić okna dachowe z boku i tyłu domu, bardzo nie chciałabym wstawiać okien dachowych z przodu, bo ten dach jest tak piękny, że przykro będzie go paskudzić oknami, jak już będę musiała, to wstawię wyłącznie po jednym oknie z dwóch stron ganku (nigdy dwa, jak zaproponowano w Goździku II).

- Co do wysłanych propozycji ogrodzeń, to bardzo mi się podoba to pierwsze, zresztą domek za tym ogrodzeniem też istne marzenie.

Pozdrowionka! :)
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

oj Izucha wstrzeliłaś się klimatem idealnie :) Przepiękny ganek! Mam cichą nadzieję że staniemy na wysokości zadania i uda nam się uzyskać może nie taki sam ale jakiś swój klimat naszego Goździka. Jesteśmy minimalistami i przesadne formy nam nie pasują ale na tym zdjęciu widać samą prostotę oraz naturalny, piękny widok. I jak miałem wahania co do słupów to teraz mi troszeczkę w tym pomogłaś :) Zastanawiałem się nad słupami z bali prostokątnych ale chyba jednak piękno okrągłych bali jest mocniejsze :)
Betizmab DZIĘKI za zdjęcia! Nawet nie wiesz ile one dają radochy i ekscytacji! A co do ogrodzenia to pierwsza propozycja zdecydowanie ładniejsza ale ta druga też niczego sobie :)
Izucha - co do podłogi to myślimy też nad kamieniem oraz nad podłogą drewnianą. Szczególnie w salonie by była wskazana, moim zdaniem byłby wtedy optycznie cieplejszy..
renako
Majsterkowicz
Kontakt:

Post autor: renako »

Również dziękuję za zdjęcia.Dom naprawdę robi wrażenie.Też sądzę że przejście 1m jest wystarczające.Jednak duży pokój zostawiliśmy na sypialnię i przejście wydzielimy z łazienki i mniejszego pokoju.Okazuje się że mniejszy pokój na sypialnię jest trochę za wąski bo przy łożu 1,7/2m nawet nie byłoby jak wstawić tam szafy.
cdbeavis
Majster
Kontakt:

Post autor: cdbeavis »

renako - mówiąc szczerze to zaczynam się coraz mocniej zastanawiać odnośnie tego przejścia. Też uważam że sypialnia musi mieć taki rozmiar przy dużym łóżku. Izucha ma po prostu zrobione drzwi w mniejszym pokoju, moja Małżonka upiera się że nie chce mieć takiego rozwiązania bo szkoda jej tego pokoju.. A ja myślę że to w sumie dobry pomysł jeżeli przewiduje się taki pokój gospodarczy.
ODPOWIEDZ