Witam wszystkich

My nadal mamy zrobione wykopy pod fundamenty i czekamy na lepszą pogodę z dalszą częścią robót. Jeśli chodzi o ogrzewanie domu, również mieliśmy dylemat z wyborem opcji paliwo stałe vs. gaz, ale jednak zdecydowaliśmy się na gaz (mamy przyłącze gazu na działce). Uznaliśmy, że będzie to opcja wygodniejsza dla nas (chociaż być może nie najtańsza w eksploatacji!). W projekcie tym pomieszczenie gospodarcze jest dosyć duże, więc myślę, że nie powinno być problemu z piecem na paliwo stałe, jednak zawsze wiąże się to małymi utrudnieniami (kupno węgla, składowanie go, "podrzucanie" do pieca itd.). No, ale coś za coś. Dodam, że w projekcie jest zaplanowane ogrzewanie na gaz, ale otrzymałam kiedyś informacje z pracowni "domowe klimaty", że możliwe jest przeprojektowanie instalacji na inne ogrzewanie (nie wiem ile to kosztuje).
Przespol my też narazie zrezygnujemy ze zrobieniem łazienki w sypialni, ale dociągniemy tam instalacje i zostawimy w ścianach (być może kiedyś się przyda). Pozostałe zmiany są podobne. Jeśli chodzi o koszt budowy tego domu, to skalkulowaliśmy stan deweloperski na ok. 280 tyś. Na to wszystko mamy wykonawcę (ściany najprawdopodobniej z silikatów + styropian 15, z dachówką jeszcze się zastanawiamy).
Nikt jeszcze nie ma żadnych informacji jak w praktyce "wychodzi" bławatek, ale dla pocieszenia powiem, że nasz kierownik budowy/projektant mówił o tym projekcie pozytywnie

Życzę powodzenia i nam i Wam

Pozdrawiam,
Gosia