Projekt domu - Verona IV
-
- Żółtodziób
- Kontakt:
Re: Projekt domu - Verona IV
A co sądzicie o wielkości kuchni? Nie wydaje się Wam ona odrobinę za duża? Czy ktoś próbował ją zmniejszyć czy jednak ta wielkość to złudzenie? Jeżeli przejdzie ten projekt z naszymi warunkami zabudowy zastanawiamy się jak zagospodarować taką kuchenną przestrzeń. Z pewnością jakaś jej część odejdzie jako przejście na taras.
Pozdrawiamy
Pozdrawiamy
Cześć DianaTomek, pierwsze wrażenie faktycznie jest takie, że kuchnia jest spora. Jeśli macie wątpliwości, to najlepiej zrobić sobie kilka projektów umeblowania tej przestrzeni. Zwróćcie uwagę, że nie ma tam za dużo miejsca na szafki wiszące (nam np. niektórzy proponują zamurowanie okna w kuchni z tego powodu). Jeśli będziecie chcieli dać w kuchni stół z krzesłami (jak w wizualizacji) lub np. postawić na środku wyspę, to fajnie jest mieć wygodne przejście pomiędzy meblami, żeby nie trzeba było się przeciskać. Pozdrawiam i życzę powodzenia w akceptacji projektu 

-
- Żółtodziób
- Kontakt:
Projekt przejdzie!
Warunki zmienione.
Po napisaniu tego komentarza pomyślałam dokładnie o tym samym, żeby przenieść wyjście na taras na prawą stronę (w kierunku salonu) i przedłużyć tym samym blat roboczy. Bo faktycznie 4 przejścia w kuchni mocno ograniczają jakiekolwiek umeblowanie, znalazłam nawet fajne rozwiązanie do tego projektu, które wyeliminuje z kuchni stół (załączam) może komuś się przyda

Po napisaniu tego komentarza pomyślałam dokładnie o tym samym, żeby przenieść wyjście na taras na prawą stronę (w kierunku salonu) i przedłużyć tym samym blat roboczy. Bo faktycznie 4 przejścia w kuchni mocno ograniczają jakiekolwiek umeblowanie, znalazłam nawet fajne rozwiązanie do tego projektu, które wyeliminuje z kuchni stół (załączam) może komuś się przyda
DianaTomek, nie wiem czy macie już w ręku projekt z dokładnymi wymiarami. Dopiero wtedy można tak na prawdę realnie spojrzeć na sprawę. Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałam, ale jeśli chcecie przenieść okno tarasowe na ścianę "boczną" (tą współdzieloną z salonem), to może nie być takie proste. To okno ma 1,8 m, a ścianka oddzielająca kuchnię od salonu ma 1,5 m. Do tego na tej ściance jest komin. Pozdrawiam 

Witam Was Serdecznie!
też wydaje mi się że to okno w jadalni wprost na taras to dobry pomysł. nawet jeśli to jedno skrzydło np. 90cm. Widac z kuchni co dzieje się na tarasie (bawiące się dzieci).
też wydaje mi się że to okno w jadalni wprost na taras to dobry pomysł. nawet jeśli to jedno skrzydło np. 90cm. Widac z kuchni co dzieje się na tarasie (bawiące się dzieci).
Witam
chyba także wybierzemy ten projekt i chętnie podzielę się uwagami z Wami. My udoskonalamy:
-mini taras z pralni na piętrze - na suszenie prania itp., powierzchnia ok 1,5m2
-dodatkowe okno pojedyncze balkonowe z jadalni na taras
-wydłużenie kotłowni do elewacji tylnej budynku da to dodatkowe 10m2 pomieszczenia gospodarczego.
-poszerzenie drzwi wejściowych z podójnym doświetleniem z prawej i lewej kosztem okna obok drzwi wejsciowych
-warto pamiętać by podłoga miedzy garażem a korytarzem była na tym samym poziomie potem ten prog daje się we znaki
-dodatkowe okno w salonie na scianie południowe (odbicie lustrzane)
-rekuperacja mechaniczna z systemem arctic (2w1- klima)
-krótki podjazd brama rozsuwana na dwa skrzydła wzdłuż ogrodzenia
-likwidacja ścianki i drzwi wiatrołapu z garażu do wiatrołapu ogólnego
-dodanie drzwi z łazienki do pralni na górze (względy praktyczne)
Pozdrawiam
Mateusz
chyba także wybierzemy ten projekt i chętnie podzielę się uwagami z Wami. My udoskonalamy:
-mini taras z pralni na piętrze - na suszenie prania itp., powierzchnia ok 1,5m2
-dodatkowe okno pojedyncze balkonowe z jadalni na taras
-wydłużenie kotłowni do elewacji tylnej budynku da to dodatkowe 10m2 pomieszczenia gospodarczego.
-poszerzenie drzwi wejściowych z podójnym doświetleniem z prawej i lewej kosztem okna obok drzwi wejsciowych
-warto pamiętać by podłoga miedzy garażem a korytarzem była na tym samym poziomie potem ten prog daje się we znaki
-dodatkowe okno w salonie na scianie południowe (odbicie lustrzane)
-rekuperacja mechaniczna z systemem arctic (2w1- klima)
-krótki podjazd brama rozsuwana na dwa skrzydła wzdłuż ogrodzenia
-likwidacja ścianki i drzwi wiatrołapu z garażu do wiatrołapu ogólnego
-dodanie drzwi z łazienki do pralni na górze (względy praktyczne)
Pozdrawiam
Mateusz
-
- Żółtodziób
- Kontakt:
U nas juz coraz dalej prace przy budowie:) teraz ocieplanie i pokrycie dachowka:)
-
- Żółtodziób
- Kontakt:
MarysiaArtur, dzięki za zdjęcia! - miło patrzeć, jak Wasza budowa rośnie. My w piątek zalaliśmy strop nad parterem. Już nie mogę się doczekać u nas etapu, na jakim teraz jesteście 
Czy ja dobrze widzę, że obniżyliście dach nad salonem? Wstawiliście w jego miejsce może okna na piętrze? I czy zmienialiście rozmiar lub rozstaw okien pokoi na piętrze (tych od frontu, nad wejściem do domu)?
Czy macie już wybraną stolarkę? Czy robicie HSy?
Pozdrawiam
Magda

Czy ja dobrze widzę, że obniżyliście dach nad salonem? Wstawiliście w jego miejsce może okna na piętrze? I czy zmienialiście rozmiar lub rozstaw okien pokoi na piętrze (tych od frontu, nad wejściem do domu)?
Czy macie już wybraną stolarkę? Czy robicie HSy?
Pozdrawiam

Magda
-
- Żółtodziób
- Kontakt:
Niestety to jest blad my nie obnizalismy dachu to jest wlasnie do poprawki :/ a nad stolarka sie jeszcze nie zastanawialismy.
wogole tak nasz domek nie ma 180 m tylko go pomniejszylismy do 164