sisters4 wielkie dzieki za foto. Jak znajdziesz czas wrzuć jakieś foto tylnej elewacji. Macie ekstra dach, kolor rewelacja, ciekawy jestem tylko ile was to kosztowało? Mam jeszcze pytanie dotyczące fundamentów: dlaczego je szalowaliście? Rozumiem, że beton kupowaliście: ile metrów betonu potrzeba no i po ile za metr. Takich pytań to mam jeszcze z 1000 ale nie chce cie zamęczać
Projekt domu - Alt, Alt N, Alt 4, Alt 7
Re: Projekt domu - Alt
witam!
sisters4 wielkie dzieki za foto. Jak znajdziesz czas wrzuć jakieś foto tylnej elewacji. Macie ekstra dach, kolor rewelacja, ciekawy jestem tylko ile was to kosztowało? Mam jeszcze pytanie dotyczące fundamentów: dlaczego je szalowaliście? Rozumiem, że beton kupowaliście: ile metrów betonu potrzeba no i po ile za metr. Takich pytań to mam jeszcze z 1000 ale nie chce cie zamęczać
pozdro
Szalowalismy bo mamy teren nisko i sciana fundamentowa bylaby bardzo wysoka, a przez to wiecej piachu poszloby na zasypywanie. Na ławy Wyszlo 32m3 betonu po 230zl za m3 netto ale to cena z tamtego roku.
Za fundamenty wyszlo 35tys.
Za fundamenty wyszlo 35tys.
Małe sprostowanie na ławy poszlo 25m3, a 7 m3 na chudziak pod ławy. 
Witam !!
Jeśli chodzi o koszty to nasze są troszkę inne tz.
prace ziemne 1690zł ( humus + geodeta)
fundamenty 12760zł (beton + zbrojenie +bloczki + ocieplenie + izolacje) 8000zł robocizna (fund. + chudziak)
kanalizacja 1230zł (materiały) 900zł (robocizna)
chudziak 5680zł piasek(300t) 2530zł beton
ściany konst. +kominy + wieniec 19730zł(materiały) 7000zł (robocizna)
strop drewniany 4830zł materiał + 1600zł ułożenie belek dźwigiem
ściany działowe 2660zł materiał + 3000zł robocizna
wykonanie obróbki stropu + wykończenie kominów z cegły klink. 5000zł robocizna
więźba( w tym tygodniu zaczynamy)8025zł materiał 1350zł boazeria 6615zł robocizna
dach 17390zł dachówka nelskamp ( z gąsiorami foliami itp) 3000zł rynny (tytan cynk) 9965zł robocizna
Jeśli chodzi o fundamenty to mieliśmy dużo mniej betony niż sisters4 bo zmniejszyliśmy ławy i nie wylewaliśmy chudziaka pod zbrojenie tylko kładliśmy je na betonowych bloczkach.

Jeśli chodzi o koszty to nasze są troszkę inne tz.
prace ziemne 1690zł ( humus + geodeta)
fundamenty 12760zł (beton + zbrojenie +bloczki + ocieplenie + izolacje) 8000zł robocizna (fund. + chudziak)
kanalizacja 1230zł (materiały) 900zł (robocizna)
chudziak 5680zł piasek(300t) 2530zł beton
ściany konst. +kominy + wieniec 19730zł(materiały) 7000zł (robocizna)
strop drewniany 4830zł materiał + 1600zł ułożenie belek dźwigiem
ściany działowe 2660zł materiał + 3000zł robocizna
wykonanie obróbki stropu + wykończenie kominów z cegły klink. 5000zł robocizna
więźba( w tym tygodniu zaczynamy)8025zł materiał 1350zł boazeria 6615zł robocizna
dach 17390zł dachówka nelskamp ( z gąsiorami foliami itp) 3000zł rynny (tytan cynk) 9965zł robocizna
Jeśli chodzi o fundamenty to mieliśmy dużo mniej betony niż sisters4 bo zmniejszyliśmy ławy i nie wylewaliśmy chudziaka pod zbrojenie tylko kładliśmy je na betonowych bloczkach.

Witam!
Ostatnio coś cicho na naszym forum. U mnie na razie też niewiele się dzieje, projektant adaptujący i kierownik budowy(w jednej osobie) załatwia papiery do pozwolenia na budowę ale z racji, że działka nie jest uzbrojona idzie jak po grudzie a do tego wolno. Cóż uroki naszej biurokracji. Myślami jestem już przy fundamentach i mam do was kilka pytań:
1. Ile płaciliście za samo wykopanie fundamentów?
2. Ławy - jaka wysokość, ile poszło m3 betonu i jakiej klasy, no i po ile u was jest bo u nas to ceny bardzo różne i sam nie wiem czemu?
3. Bloczki fundamentowe - na ile warstw kładliście, +- ile sztuk potrzeba?
Na razie tyle. Wiem, że niektórzy już pisali o tych sprawach ale konfrontując dane z różnych źródeł łatwiej później znaleźć wspólny mianownik. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro
Ostatnio coś cicho na naszym forum. U mnie na razie też niewiele się dzieje, projektant adaptujący i kierownik budowy(w jednej osobie) załatwia papiery do pozwolenia na budowę ale z racji, że działka nie jest uzbrojona idzie jak po grudzie a do tego wolno. Cóż uroki naszej biurokracji. Myślami jestem już przy fundamentach i mam do was kilka pytań:
1. Ile płaciliście za samo wykopanie fundamentów?
2. Ławy - jaka wysokość, ile poszło m3 betonu i jakiej klasy, no i po ile u was jest bo u nas to ceny bardzo różne i sam nie wiem czemu?
3. Bloczki fundamentowe - na ile warstw kładliście, +- ile sztuk potrzeba?
Na razie tyle. Wiem, że niektórzy już pisali o tych sprawach ale konfrontując dane z różnych źródeł łatwiej później znaleźć wspólny mianownik. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdro
Witam.Może ktoś z budujących osób dodałby jakieś nowe fotki ??????
My jestesmy na etapie wykańczania. W tym momencie mamy wyklejoną dużą łazienkę i troche małej bez fug na razie i armatury. Jest juz kominek i pali sie w piecu. Mamy piec Kostrzewa i opalamy owsem z domieszka peletu. Dom mamy ocieplony i 2 razy zaciagniety klejem. Wkleje kilka zdjec.
Witam.Czy można przesłać wiecej zdjęć na maila: choina51@o2.pl ???Pozdrawiam