Hej Chciałbym poruszyć na forum temat przestrzeni kuchennych.
Przy projektowaniu kuchni właściwie standardowo myślimy już w Pracowni o spiżarni. Oczywiście nie jest ona obecna w każdym projekcie, jednak wydaje się być bardzo ważnym elementem dla niemal każdego inwestora. Tymczasem naszym zdaniem są sytuacje, w których takie pomieszczenie zabiera jedynie miejsce w kuchni, zaś jego atuty pozostają niewykorzystane. W ramach analizy przygotowaliśmy poglądowo jeden z naszych domów - Bagatelę 4G - w wersji bez i ze spizarnią w kuchni. Bardzo interesują nas Wasze opinie na temat tego elementu domu. Idealnie byłoby, gdyby odezwał się też ktoś, kto już spiżarnię posiada Czy faktycznie jest niezbędna, a może okazuje się przereklamowana?
Trochę więcej na ten temat (+ parę praktycznych informacji o projektowaniu kuchni) w artykule: klik!
Zapraszam do dyskusji
Poniżej wizualizacje Bagateli IVG w obu wersjach. Można porównać efekt, może to doproawdzi do jakichś wniosków?:
Ze spizarnią (wersja standardowa, do kupienia):
Bez spiżarni:
Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Pozdrowienia od zespołu DK - Jakub
DISCLAIMER: Prezentowane na forum opinie są indywidualnymi opiniami postującego. Oficjalne stanowisko Domowych Klimatów może być inne!
DISCLAIMER: Prezentowane na forum opinie są indywidualnymi opiniami postującego. Oficjalne stanowisko Domowych Klimatów może być inne!
Re: Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Nie wiem czy jeszcze Cię temat interesuje czy juz masz swoją kuchnię. sam jednak zostawiłbym tutaj spiżarnię. Kuchnia sama w sobie nie jest mała tak wiec spokojnie wystarczy miejsca na szafki. A spiżarka to wygodne miejsce do przechowywania jedzenia czy akcesoriów kuchennych, które chcesz mieć pod reką ale niekoniecznie chcesz aby zdobiły blaty.....
Polecam wstawić jednak nie tradycyjne drzwi ale drzwi, które sa niewidoczne oraz są scalone z meblami albo ścianą.
Warto poszukać na pewno inspiracji na blogach o wystroju kuchni oraz meblach kuchennych.
Polecam wstawić jednak nie tradycyjne drzwi ale drzwi, które sa niewidoczne oraz są scalone z meblami albo ścianą.
Warto poszukać na pewno inspiracji na blogach o wystroju kuchni oraz meblach kuchennych.
Re: Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Polecam ze swojej strony robić. W praktyce, w kuchni standardowej wielkości (8-15m2), ściana spiżarni jest stosunkowo krótka i przedzielenie jej dodatkowo drzwiami pozwoli co najwyżej na zamontowanie na niej obrazka. Zostajemy więc z podobną ilością miejsca na szafki, jednak ze sztywno wykreślonym podziałem i z potrzebą pozostawienia miejsca na otwarcie drzwi.
Warto jednak oddać wyposażenie oraz umeblowanie spiżarni profesjonalnej firmie wykonującej meble na wymiar. Dzieki temu pomieszczenie będzie wygodniejsze.
Warto jednak oddać wyposażenie oraz umeblowanie spiżarni profesjonalnej firmie wykonującej meble na wymiar. Dzieki temu pomieszczenie będzie wygodniejsze.
-
- Żółtodziób
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 sty 2020, 18:49
- Kontakt:
Re: Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Jeśli masz miejsce i taką możliwość to polecam ze spiżarnia, fajne rozwiązanie. Dużo rzeczy można schować w spiżarni a nie pląta się to wszystko po kuchni. sama mam i jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania.
Re: Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Witam Wszystkich, to mój pierwszy wpis, wczoraj mój wykonawca się odezwał i niedługo zaczynamy. Jeśli chodzi o spiżarnie to powiem, że jednym z priorytetów w wyborze projektu to była duża spiżarnia w kuchni, jednak kiedy kupiliśmy projekt i po przemyśleniu kilku wariantów postanowiliśmy z żoną, że zaprojektujemy i wybudujemy niewielką piwnicę, projektant zaprojektował 30 m. kw.
Re: Kuchnia - ze spiżarnią czy bez?
Czego nie polecam w kuchni:
Czarnej szklanej płyty gazowej... Wygląda pięknie przez 5 minut po posprzątaniu
Ale czarny zlew już super, tylko trzeba pamiętać, żeby raz na jakiś czas natrzeć go olejem i jest ok
Daję też namiar na architekta wnętrz z Małopolski:
https://marengo-architektura.com/
Z dużym doświadczeniem w takich projektach.
Czarnej szklanej płyty gazowej... Wygląda pięknie przez 5 minut po posprzątaniu
Ale czarny zlew już super, tylko trzeba pamiętać, żeby raz na jakiś czas natrzeć go olejem i jest ok
Daję też namiar na architekta wnętrz z Małopolski:
https://marengo-architektura.com/
Z dużym doświadczeniem w takich projektach.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość